Millan Baeckström – årets kulturstipendiat i Lindesbergs kommun

Av på 7 juni, 2021
Millan Baeckström - årets kulturstipendiat i Lindesbergs kommun.

Millan Baeckström – med rötter i Fellingsbro och den kommunala kulturskolan – har tilldelats Lindesbergs kommuns kulturstipendium 2021. Kulturstipendiet – liksom byggnadspriset och föreningsledarstipendiet – delades ut digitalt på nationaldagen 6 juni

Millan Baeckström tilldelas kulturstipendiet på 10.000 kronor med motiveringen: “Millans rötter finner vi i Fellingsbro och i den kommunala musikskolan. Hennes dröm om att beröra människors känslor med sin sång har lett till flera musikaliska utbildningar och hon är inte klar än. Världen ligger framför hennes fötter. Lindesbergs kommun är stolt över att kunna hjälpa en ung, ambitiös och lovande människa att slå sig ut i den stora operavärlden. Vi hoppas få höra henne på de stora scenerna i framtiden.”

Lindesbergs kommuns kulturstipendium utdelas till “enskild person eller grupp som är i början av sitt konstnärskap inom områdena bild, musik, dans, teater, film, litteratur eller annan jämförlig konstnärlig uttrycksform. Stipendiet ska stimulera till fortsatta studier och vidareutveckling inom det konstnärliga området.”

Millan Baeckström är en ung sångerska från Fellingsbro som till hösten ska påbörja högre studier i musik på musik- eller operahögskola. Just nu studerar hon på Vadstena sång- och pianoakademi, en av de främsta skolorna för sång i landet, där hon går sin sista termin. Exakt vilken skola det kommer bli är ännu oklart då hon är mitt i sökperioden, men hon är just nu inne i processen att söka till Operahögskolan i Stockholm, där hon gått vidare till fortsatta prov. Hon har en reservplats på The Royal Conservtoire of Scotland i Glasgow, en av världens främsta skolor för scenkonst, där hon sökt en konstnärlig kandidatutbildning i Vocal Performance. Hon kommer fortsätta göra auditions till skolor under våren och sommaren, både i Sverige och i Tyskland och till sommaren har hon förhoppningsvis en plats på en skola där hon till hösten 2021 kan fortsätta den fina utveckling som hon påbörjat i Vadstena.


Här kan ni höra Millan Baeckström sjunga:

Inspelning från januari 2021

Inspelning från oktober 2020


Byggnadspriset 2021 går till Jörgen Nydén, Fryggesboda 297 med motiveringen: “Fryggesboda 297 är en annorlunda och unik byggnad som passar bra in i landskapsbilden. Att Jörgen själv har ritat och byggt större delen av huset är en bedrift i sig. Med detta timmerhus har han skapat en miljö för vila och eftertanke. Vi är glada att ge årets Byggnadspris till Jörgen för att han har visat att man kan bygga ett nytt hus med gammal teknik”.

Föreningsledarstipendiet 2021 går till Ulf Östlund, Pensionärernas Bowlingklubb med motiveringen: “Utan Ulfs fantastiska driv och engagemang skulle många pensionärer sakna mål och mening. Bowling ger inte bara motion utan också en mycket viktig social samvaro. Ulf är en riktig eldsjäl som håller koll på allt det praktiska vilket inkluderar matcher, tävlingar och träningar för bowlingklubben. Det utmärkande för Ulf är att han månar om alla samt hans klingande skratt. Vi är glada att ge årets Föreningsledarstipendium till Ulf så att han kan fortsätta hålla igång sina medlemmar för hälsans skull.”

Nationaldagen firades digitalt

Det här är andra gången Lindesbergs kommun inte kunde fira Nationaldag i Oscarsparken. I år firades nationaldagen digitalt med stipendie- och prisutdelningar och traditionsenligt tal av kommunfullmäktiges ordförande Arnold Bengtsson.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in