Minnesbilder från Nora och Linde bergslag i återutgiven bok

By on 17 november, 2021

Boken från Viktor Emanuels ungdomstid handlar om hans minnesbilder från Nora och Linde bergslag samt Örebro.

”Vår återutgivning av Viktor Emanuel Ömans ”Från min ungdomstid” är klar och kommer att släppas lagom till Litteraturens lördag i Örebro 20 november”, meddelar Astrid Lindén och Clas Thor.

Viktor Emanuel Öman (1833–1904) var författare, översättare och mångårig huvudredaktör för Nerikes Allehanda i Örebro. Han hade en högt utvecklad vinnarskalle; gav allt, vare sig han tog ett parti priffe med Hjalmar Bergmans farmor Jeanna, spelade kägla, diktade, skrev artiklar, kåserier och reseberättelser eller översatte europeisk litteratur.

Boken är en nyutgåva av hans klassiska uppväxtskildring ”Från min ungdomstid – Minnesbilder” (1889), kompletterad med ett rikt bildmaterial från Nora och Linde bergslag samt Örebro och ett livsporträtt av författaren Astrid Lindén som skriver detta om Viktor Emanuel Öman och boken:

Från Stråssa och Lindesby till Örebro och Nerikes Allehanda

”Det handlar om en barndomsskildring som tar sin avstamp 1833 på Skäftesberget i Stråssa, där det bland mycket annat finns ett omfattande och levande porträtt av den berömda Gruvmor i Stråssa, författarens mormors mor.

Familjen flyttar sedan till Lindesby i Lindesberg, där den begåvade gossen lär sig svära redan i fyraårsåldern, och sedan vidare till en liten gård vi Fåsjöns västra strand, helt nära Åkerby. Där formades hans bild av det paradis, som han förlorade och sedan längtade till resten av sitt liv.

Som åttaåring kommer Öman ensam till Örebro för att gå på Karolinska skolan. Hans skildring av 1840-talets Örebro är klassisk, men som bergslagsbo njuter man kanske mest av hur han kontrasterar den gråa, blåsiga staden med Bergslagens friska natur och intressanta personligheter.

Så småningom blev Öman filosofie doktor i nordiska språk, poet, översättare och huvudredaktör på Nerikes Allehanda.

Privat hade Viktor Emanuel Öman det tufft, hans tre syskon dog alla i unga år. Han gifte sig 1862 med Johanna Bergstrand, de fick sonen Georg, men 1865, då pojken endast var drygt ett år, dog Johanna i lungsot. Även sonen dog tidigt, i trettioårsåldern. När han på äldre dagar dessutom fick en svår bältros valde han att ta sitt liv den 23 augusti 1904, dagen efter sin 71-årsdag.

I förordet till Från min ungdomstid berättar Viktor Emanuel Öman att han skrivit för att få svartalverna att vika från honom under sömnlösa nätter, ändå är boken genomsyrad av en humanistisk humor som tillsammans med hans vackra språk och livliga berättarröst fått oss att vilja ge ut honom på nytt.”

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login