Minskat antal telefonbedrägerier i region Bergslagen

Av på 19 februari, 2019
Arkivbild.

Sedan hösten 2018 har antalet fullbordade telefonbedrägerier (vishing) minskat kraftigt i region Bergslagen.

 På nationell nivå har de fullbordade brotten minskat kraftigt mellan augusti 2018 och januari 2019. I polisregion Bergslagen, där Dalarnas, Värmlands och Örebro län ingår, finns samma trend.

I region Bergslagen toppade de fullbordade vishing-bedrägerierna under oktober månad med 37 stycken. Efter det har antalet minskat kraftigt och i januari 2019 låg de på 5 i hela regionen.

Antal fullbordade vishing-bedrägerier från oktober 2018 – januari 2019:

Polisområde Oktober 2018 Januari 2019
Dalarna 13 2
Värmland 15 2
Örebro 9  1

– Självklart är det bra att den nationella trenden även speglas i vår region. Denna typ av bedrägerier förekommer i hela landet och tyvärr är region Bergslagen inte förskonat. Vi tror att vårt brottsförebyggande arbete under hösten kan ha bidragit till den positiva trenden, säger Leif Lexon, chef för bedrägerigruppen på polisen i Örebro län.

På polisen.se finns ett autentiskt ljudklipp från ett bedrägeriförsök där bedragaren hotar med att spärra kontot för den uppringde. Gärningspersoner byter ofta tillvägagångssätt för att lura till sig pengar.

Detta kan du göra själv för att undvika att bli drabbad:

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Fakta vishing
Telefonbedrägerier, vishing (voice phising) innebär att en bedragare ringer upp och försöker förmå mottagaren att lämna ifrån sig koder från bankdosan eller logga in via sitt mobila bank-id, för att där igenom få tillgång till mottagarens konto. Bedragarna riktar främst in sig mot äldre personer, cirka 70 procent av de som drabbas är 70 år och äldre.

Länet
Örebronyheter

Källa: Polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in