Moçambique: Flyktingar från Palma i chock, uttorkade och hungriga

Av på 1 april, 2021

Människor som flytt från de våldsamma attackerna mot staden Palma i norra Moçambique är i väldigt dåligt tillstånd; de är i chock, uttorkade och hungriga. Dessa vittnesmål kommer från Läkare Utan Gränsers team på plats i Afungi. Teamet har vårdat personer med olika svåra skador, bland annat en bebis med en skottskada.

Läkare Utan Gränser inledde sin insats på halvön Afungi den 29 mars. Afungi ligger runt 25 kilometer från Palma. Akutsamordnare Sylvie Kaczmarczyk beskriver hur människorna som hon och hennes kollegor träffar mår:

”Sedan de våldsamma attackerna startade förra onsdagen har hundratals personer kommit till halvön Afungi för att söka skydd. De flesta har kommit hit till fots och gömt sig utomhus i flera dagar. De fick panik och ville så snabbt som möjligt lämna Palma. De flesta är i chock, de är uttorkade och hungriga. Vi har sett patienter med mindre skador och patienter med väldigt svåra, livshotande skador.

Bland flyktingarna finns barn. Vi har tagit hand om en bebis med en skottskada.

Tillståndet bland de gravida kvinnor som anländer till Afungi är väldigt allvarligt. En höggravid kvinna hade omfattande blödningar och barnet i hennes mage hade dött. Vi har vårdat kvinnor som kommer hit med bebisar som bara är en dag gamla, de har behövt föda sina barn under otroligt svåra förhållanden på flykt. De flesta mammor är också i chock, uttorkade och de har inte ätit på flera timmar vilket leder till att de inte kan amma sina barn. Det är hjärtskärande.

Innan attackerna började bodde tiotusentals människor i Palma, en del av dem hade flytt till staden efter tidigare våldsamheter. Nu har många invånare lämnat staden och söker skydd på olika håll. Antingen har de tagit båten söderut, flytt inåt landet, flytt mot gränsen till Tanzania eller så gömmer de sig fortfarande i utkanten av Palma.

Utöver Läkare Utan Gränsers insats på halvön Afungi står andra team beredda att tillhandahålla sjukvård till internflyktingar som anländer till Mueda, Nangade, Montepuez, Pemba och Macomia. De senaste dagarna har några hundra personer kommit till Mueda och Montepuez. Deras tillstånd är också allvarligt efter att de har varit på flykt i skogen i flera dagar.

Läkare Utan Gränser anpassar sin insats utifrån de behov som finns och beroende på hur människor rör sig.”

Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in