Moçambique – hundratals civila har dödats av militär, al-Shabaab och privata militära aktörer

By on 2 mars, 2021
Arkivbild.

Hundratals civila i Mocambique har blivit dödade av den väpnade grupp som är lokalt känd som al-Shabaab, av regeringstrupper och av ett privat militärbolag som hyrts in av regeringen. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport om den pågående konflikten i regionen Kap Delgado.

  • Hundratals människor har dödats under konflikten i Kap Delgado.
  • Urskillningslösa attacker har utförts av Dyck Advisory Group.
  • Över en halv miljon civila har blivit fördrivna.

Rapporten, ‘What I Saw Is Death’: War Crimes in Mozambique’s Forgotten Cape, dokumenterar allvarliga brott mot den internationella humanitära rätten av alla inblandade parter. Det har resulterat i många döda, förstörelse och en humanitär kris som har tvingat över en halv miljon människor på flykt.

Rapporten redogör också för övergrepp mot civila som al-Shabaab är ansvarig för, för utomrättsliga avrättningar och andra människorättsövergrepp som regeringens säkerhetsstyrkor står för liksom för urskillningslösa attacker som utförts av det privata sydafrikanska militära bolaget Dyck Advisory Group.

— Invånarna i Kap Delgado hamnar mellan säkerhetsstyrkorna, den privata milisen som arbetar sida vid sida med regeringen och den väpnade gruppen al-Shabaab. Ingen av dessa respekterar rätten till liv eller “krigets lagar”. Alla tre parter har begått krigsbrott och orsakat hundratals dödsfall bland civilbefolkningen. Det internationella samfundet har misslyckats med att bemöta den här krisen. Istället har den under de tre senaste åren fått eskalera till en fullt utvecklad väpnad konflikt, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika.

Amnesty uppmanar alla parter i konflikten att omedelbart upphöra med sina attacker mot civila samt att regeringen i Moçambique omgående tillsätter en utredning gällande krigsbrotten.

Rapporten baseras på intervjuer med 79 personer från 15 områden, som fördrivits inom regionen. Fokus är primärt på vad som skett sedan mars 2020 efter att striderna intensifierades i Kap Delgado då al-Shabaab utförde en omfattande attack mot staden Mocímboa da Praia.

Amnesty har också intervjuat bland annat journalister, biståndsarbetare och representanter från människorättsorganisationer. Amnesty har även granskat satellitbilder, foton, medicinska rapporter samt vapenrapporter. Amnestys Crisis Evidence Lab har också gjort en granskning av öppet material, en så kallad “open source investigation”, av tillgängligt material på sociala medier.

Exempel på dokumenterade övergrepp
Amnesty har kunnat dokumentera flera attacker där män som krigar för al-Shabaab (som inte hör ihop med al-Shabaab i Somalia) avsiktligt dödat civila, bränt ned byar och städer och begått fruktansvärda våldsdåd med machetes. Bland annat har de halshuggit människor och skändat kroppar. Många unga kvinnor och flickor som flytt sa att de gjort det på grund av hotet om att bli bortrövade eller fängslade, bli våldtagna och tvingas gifta sig med medlemmar i al-Shabaab.

Regeringsstyrkor är ansvariga för brutala attacker mot civila som anklagas för samröre med al-Shabaab. Militären och polisen har begått utomrättsliga avrättningar, utfört tortyr och stympat kroppar. Regeringsstyrkor har också tagit kvinnor till en bas i närheten för att våldta dem. På samma bas har de också fängslat män som de också har misshandlat och avrättat godtyckligt.

Regeringen har hyrt in Dyck Advisory Group (DAG), ett sydafrikanskt privat militärföretag, för att strida på dess sida mot al-Shabaab med hjälp av bestyckade helikoptrar. Enligt 53 vittnen som Amnesty talat med har DAG skjutit med maskingevär från helikoptrar och släppt ned handgranater urskillningslöst mot folksamlingar. De har också skjutit upprepade gånger mot civil infrastruktur som sjukhus, skolor och bostäder.

FAKTA Konflikten i Kap Delgado
Kap Delgado har i årtionden varit en region som varit förbisedd av världen, och lidit brist på investeringar. Det här har förvärrats av naturkatastrofer och spridningen av covid-19. Området är rikt på naturgas, rubiner, grafit och timmer, vilket gör att internationella företag tävlar om att få tillträde till regionen. Stridigheterna har intensifierats sedan al-Shabaab attackerade staden Mocímboa da Praia i oktober år 2017.

The Armed Conflict Location och Event Data Project uppskattar att över 1 300 civila har dödats under konflikten. FN uppskattar att över 530 000 människor är fördrivna inom Kap Delgado, vilket motsvarar en fjärdedel av de som bor i regionen. Enligt UNCIEF är runt 250 000 av interflyktingarna barn.

Världen
Örebronyheter

Källa: Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login