Mona Tumba, 79, redo att berätta om tragedierna

By on 20 januari, 2021

Hon har haft hälsoföretag, drivit restaurang och ställt ut sin egen konst, från 1960 fram tills hans död 2011 var hon gift med den svenska ishockeylegenden Sven Tumba. Nu är Mona Tumba till slut redo att berätta om sitt händelserika liv – och tragedierna bakom fasaden i sin självbiografi.

Mona Tumba, född Nessim, växte upp i Stockholm på 1940-talet. Pappa Nils var framgångsrik matthandlare, och tillsammans med mamma Märta umgicks de med dåtidens societet och kungligheter.

Familjen bodde i en paradvåning på Östermalm och levde ett överklassliv med barnskötare, hembiträde och ett stort lantställe vid havet.

Mona var hårt hållen och gick i Franska skolan tillsammans med Hagasessorna.

Redan som tonåring träffade hon dåtidens hockeyhjälte, Sven Tumba Johansson. Han var ett charmigt och humoristiskt yrväder, som fräckt tyckte att Mona kunde sexa upp sig om hon ville vara med på bild. De gifte sig snabbt och fick så småningom fyra barn tillsammans.

De blev ett omskrivet och utåtriktat kändis-par, som umgicks med kungafamiljen, Lill-Babs och andra celebriteter, hade egna tv-program och ställde upp på hemma-hos-reportage i tidningarna.

Men livet med hennes ”Nenne” var inte alltid lika rosenskimrande, som Mona gav sken av. Han hade högst troligt adhd, vilket säkerligen bidrog till att han blev Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, men han gjorde också precis det som föll honom in. Han sålde deras hus utan att fråga, gjorde osmarta affärer och var notoriskt otrogen.

Monas liv kantades dessutom av andra sorger. Tragedier bakom den fina fasaden, som Mona aldrig tidigare har kunnat prata om. Som om det inte vore nog, har Mona nu själv drabbats av cancer.

Mona Tumba – Min sanning är inte bara historien om en positiv och empatisk kvinna, som alltid har satt sig själv i andra rummet, utan lika mycket historien om alla de kvinnor som troget backat upp sina familjen, kärleksfullt stått vid sina mäns sidor, men i tysthet gråtit i kudden när han svikit.

Boken är skriven i samarbete med journalisten Anna von Koch som under många år bevakat nöjeslivet och kungafamiljen för Svensk Damtidning. Hon har också varit reporter på Aftonbladet och researcher på såväl Dokument Inifrån som Malou Efter tio och Nyhetsmorgon.

Anna har en medfödd synskada och var en av deltagarna i SVT-serien Mot alla odds. Där träffade hon sin blivande man, med vilken hon i dag har tre barn.

Anna von Koch är nu bosatt i Söderköping och arbetar som frilansjournalist. Mona Tumba, Min sanning, är hennes debut som författare.

I april kommer en SVT-dokumentär om hockeylegenden Sven Tumba.

—-

Författare: Mona Tumba & Anna von Koch • Titel: Mona Tumba – Min sanning • Format: Inbunden • ISBN: 9789178354733 • Släppdatum: 19 januari 2021

Läsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Bokfab

You must be logged in to post a comment Login