Mönsterdjup – när millimetrar blir till livsviktiga metrar

By on 14 april, 2020

Det är lika viktigt att ha däck med bra grepp och en god bromsförmåga under sommaren som det är under vintertid. Även om däck kan se relativt stora ut så är kontaktytan med vägen jämförbar med fyra stycken vykort. Det är därför av yttersta vikt att man kontrollerar sina däck inför varje säsong så däcken har tillräckligt med mönsterdjup kvar och inte heller visar tecken på någon defekt. Enligt svensk lagstiftning ska sommardäcken ha minst 1,6 mm mönsterdjup. Vi på Continental rekommenderar istället minst 3 mm mönsterdjup, detta för att minska risken för vattenplaning och för fördelarna detta ger i form av kortare bromssträckor.

–Det är främst vid körning på vått vägunderlag som du märker att däckethar lågt mönsterdjup kvar. Däcket får då allt svårare för att trycka bort vattnet och hamnar till sist ovanpå vattenytan med vattenplaning som faktum. Ett nytt däck med fullt mönsterdjup har det däremot tämligen enkelt att forsla bort eventuellt vatten från mönstret och kan därmed understödja säkerhetsaspekten vid körning på vått och fuktigt vägunderlag, säger Per Linder, produktchef på Continental.

Passa på att se över dina däck redan nu.

SÄKRA TIPS MED MIKAELA ÅHLIN-KOTTULINSKY
Som ledande säkerhetsrådgivare inom vår bransch har vi tillsammans med vår ambassadör Mikaela Åhlin-Kottulinsky tagit fram säkra däcktips inför ditt resande på landets vägar. I vårt avlånga, och i många fall glesbebyggda land är bilen en viktig del för att kunna hantera vardagen. Allt från att ta oss till jobbet, skjutsa barnen till deras aktiviteter och för att handla. Då kan det vara på plats att se över den viktigaste säkerhetskomponenten som ser till att vi håller oss på vägen- nämligen däcken.  

SOMMAR VS VINTERDÄCK PÅ SOMMAREN.
Det kommer allt fler oroande rapporter om att mängden med bilar som kör med friktionsdäck på sommaren blir fler och fler. För att visa problemet följer ni Mikaela där vi genomför ett test där två bilar får göra en aggressiv inbromsning från 70 km/h samt en undanmanöver på vått underlag.
Klicka här för att se filmen. 
 
VARFÖR DU BÖR BYTA DINA SOMMARDÄCK VID 3 MM MÖNSTERDJUP
Den lagliga mönsterdjupsgränser på sommardäck är 1,6 mm. Vi på Continental rekommenderar att man byter vid 3 mm. I denna film berättar Mikaela om ett test vi har gjort för att visa hur viktigt det är att byta ut dina däck redan vid 3 mm.
Klicka här för att se filmen.

HUR DU MÄTER MÖNSTERDJUPET
Däck som är slitna får snabbt sämre egenskaper vid regnvåta vägar. Mönsterdjupet är viktigt för att motverka detta. I denna film ser ni hur Mikaela gör för att se över mönsterdjupet och berättar vad man skall tänka på.
Klicka här för att se filmen.

HUR DU UNDERSÖKER DINA DÄCK
Det enklaste sättet att undvika problem med sina däck är att undersöka dem med jämna mellanrum. Däck går oftast sönder på grund av dåliga vägar, normalt slitage eller när du kör på något på vägen. I denna filmen får du tips från Mikaela hur du skall undersöka dina däck och vad du ska göra om du upptäcker en skada på däcket.
Klicka här för att se filmen.

HUR DU KONTROLLERAR DÄCKTRYCKET
4 av 5 bilar kör runt med för lite luft i däcken. Det gör att bilen kan få dåliga köregenskaper eller tom en punktering. I denna film visar Mikaela var du hittar bilens rätta däcktryck och varför det är viktigt att ha rätt däcktyck.
Klicka här för att se filmen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Continental.se

You must be logged in to post a comment Login