Mor och dotter skrev corona-skröna tillsammans

Av på 17 maj, 2021

Margareta Holtti (Lindesberg) och hennes dotter Lisa Holtti Claessson (Alingsås) har tillsammans skrivit ”Nä, nu blommar det” – en humoristisk och sagolik corona-skröna som nu utkommit på Lava förlag. ”Skrivandet satte igång som en lustfylld lek våren 2020 för att lätta upp stämningen när restriktionerna hade dragit ner mörkläggningsgardinerna över tillvaron”, förklarar Margareta Holtti.

Margareta Holtti, som även tidigare varit bosatt i Lindesberg, återvände hit vid pensioneringen efter 16 års exil i Västerås. Lisa Holtti Claesson var lindesbergare under en del av sin uppväxt och bodde också här med sin man och sina båda barn innan familjen drog vidare till Alingsås.

Så här beskriver de att skriva tillsammans:

”Skrivandet satte igång som en lustfylld lek våren 2020 för att lätta upp stämningen när corona-restriktionerna hade dragit ner mörkläggningsgardinerna över tillvaron och satt käppar i hjulet för sommarplanerna. Den gemensamma skrivprocessen fick den vanliga mor-dotterrelationen att träda i bakgrunden och banade väg för en ny dimension i relationen, som jämbördiga vuxna skrivarkollegor, om än barnsligt lekfulla sådana.

Att skriva tillsammans var som att befinna sig i en skapelseprocess utan kontroll över vart det bar iväg. Överraskande vändningar och öppningar skapades i berättelsen när den enas idéer inspirerade den andra och vice versa. I det skede då texterna skulle samordnas till en helhet var det en tillgång att ha fyra ögon och två hjärnor. Efter allt manglande av manuset är det inte längre möjligt att hålla reda på vem som har skrivit vad. Men alldeles säkert är att skrivandet har genererat oerhört många skratt. Förhoppningen är att även läsande ska bli lustfyllt.”

”Nä, nu blommar det – berättelsen om ett smugglingsuppdrag”

”Hur ska man ta sig till sin sommarstuga i ett annat land på andra sidan havet mitt under rådande coronapandemi? 

Med avstamp i de begränsningar som pandemin medfört växer en skruvad historia fram om ett äldre par, som googlat på ”människosmugglare” i hopp om att kunna ta sig till sin sommarstuga. Två mopedburna tanter från närverket blommigaklänningstanter kommer till undsättning i denna varma, välskrivna och lättsamma saga för vuxna.

De problem som uppstår längs vägen hanteras med hjälp av metoder som står till buds i fantasins och sagans värld. Men frågorna är existentiella och allmänmänskliga. Kanske smugglingsfärden i själva verket visar sig vara en resa till en vidgad självkännedom och acceptans, kryddad med den självdistans som humorn erbjuder?

Med ett träffsäkert och målande språk skildrar författarna huvudpersonernas äventyr i denna humoristiska och sagolika berättelse som garanterat får dig att dra på smilbanden – samt tänka till.”

Margareta Holtti (född 1950) är speciallärare/leg psykoterapeut och diplomerad symboldramaterapeut, av åländsk börd och numera pensionär. Hon har tidigare publicerat krönikor och dikter i olika tidningar, tidskrifter och två antologier.

Lisa Holtti Claesson (född 1975) är leg psykolog och utbildad i trädgårdsterapi. Hon arbetar på vårdcentral. Skrivandet är ett uttryckssätt som ligger nära till hands för henne och som hittills främst kommit vänkretsen och byrålådan till del.

Boken finns att köpa på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg och nätbokhandlarna – och den kommer om ett par månader som ljudbok och e-bok.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in