Mörkret fick bildkonstnären att skapa Dystopia

By on 4 april, 2023
Bild: Andreas Varro

Idag är han prisad med över 50 prestigefyllda utmärkelser och utsedd till en av världens bästa digitala konstnärer av Lützers Archive, som ung förlorade han sin pappa i cancer och ett år senare blev hans mamma mördad.

Händelserna blev ett intellektuellt och konstnärligt startskott för konstnären, med utställningen Dystopia vill han skapa dialog om det det moderna samhället.

Att förlora allt som står för trygghet i ungdomen, sätter sina spår. Men det mörker som plötsligt omgav Andreas Varro gav också insikt i hur viktigt det är att skapa mening i varje ögonblick.

”Vi lever andras liv och uppfyller andras drömmar genom digitala medier och ser inte vad som går förlorat. Tiden rinner ifrån oss som sand mellan fingrarna.”

Varro ställde sig frågan om ingen annan kunde se det han såg, detta gav upphov till en intellektuellt rannsakande resa genom sitt eget liv och dagens samhälle. Med utställningen vill Varro skapa dialog om hur vår nutida livsstil och digitala medier påverkar vår hälsa, yttrandefrihet och syn på omvärlden.

”Dystopia förenar vår moderna livsstil med myter, berättelser och popkultur i en surrealistisk värld. Den belyser mörkret som finns inom oss alla.”

Premiärutställningen arrangeras i samarbete med Private Gallery Sweden i Örebro, där 24 av Andreas Varros verk visas, varav flera tidigare opublicerade. Efter det går utställningen vidare till Galleri Tegnérlunden i Stockholm och under 2024 planeras delar av utställningen att visas på Tokyo Art Fair i Japan.

”Under mina 30 år som gallerist och konstagent har jag aldrig sett bilder som Varros. Teknikerna och berättelserna kopplade till samhället är helt unika. Varro kommer att gå långt.”
– Rickard Löt, gallerist Private Gallery Sweden

Om konstnären

Andreas Varro är en internationellt erkänd digital bildkonstnär baserad i Örebro. Han är känd för sina samhällskritiska verk som han skapar genom att kombinera fotografi med digitala tekniker. Förutom över 50 prestigefyllda utmärkelser är Andreas Varro också utsedd till en av världens främsta Digital Artists av L0tzers Archive.

Andreas Varros utställning Dystopia har vernissage tisdag 18 april 2023 mellan 16.30-18.30 i Vågens Köpcentrum, utställningen kan ses på bottenplan.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Andreas Varro

You must be logged in to post a comment Login