MP-väljare bryr sig inte om blockbyten

Av på 30 november, 2018

Miljöpartiet är en notorisk kameleont i kommunpolitiken, trots tal om svekdebatt tycks MP-väljarna inte bry sig om vilken sida partiet väljer. Det visar en genomgång av de tre senaste kommunvalen, som Dagens Samhälle gjort.

Efter årets val styr Miljöpartiet tillsammans med borgerliga partier i 21 kommuner. Bara i sju kommuner ingår MP i vänsterstyren tillsammans med S och V. Förra mandatperioden ingick partiet i 52 vänsterstyren och 24 borgerliga styren.

En genomgång av de tre senaste valen som Dagens Samhälle har gjort visar att det är mycket små skillnader i valresultat för MP i de kommuner där partiet styrt rödgrönt respektive blågrönt.

I valet 2010 ökade MP något mer i de kommuner där de ingått i ett rödgrönt styre, i valet 2014 gick partiet lite mer framåt där de styrt blågrönt och i årets val var den totala minskningen i procentenheter lite mindre i de kommuner där MP styrt blågrönt.

Men i samtliga tre val är skillnaderna som sagt mycket små.

Jag är inte förvånad. Vi har också tittat på det och konstaterat att det ser ut så. Det är framför allt väljare från S och V som har varit besvikna när vi nu valt att samarbeta med Alliansen, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd och gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in