MSB och Polisen ger råd för skydd om ett terrordåd skulle ske

Av på 6 april, 2021

Sannolikheten för att en enskild människa ska råka ut för ett terrorattentat är låg – men det har stor påverkan på samhället i stort. MSB lanserar nu en webbutbildning, som ska höja allmänhetens kunskap kring hur man sätter sig i säkerhet vid ett attentat.

Hur sätter jag mig i säkerhet vid en kritisk situation som ett terrorattentat och hur kan jag hjälpa andra vid en händelse? De flesta vet i dag hur man sätter sig i säkerhet vid en brand men det är också viktigt att ha vetskap om hur man sätter sig i säkerhet vid andra kritiska situationer, som exempelvis ett terrorattentat.

Råden är:

  • fly – lämna platsen, sätt dig i säkerhet,
  • sök skydd – om du inte kan fly sök skydd på en plats du bedömer är säker och
  • larma – varna andra och larma 112, berätta vad som hänt och var du är.

Webbutbildning i samarbete mellan MSB och Polisen

I samband med årsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan, släpps en webbutbildning för att höja allmänhetens kunskap kring hur man sätter sig i säkerhet vid ett terrorattentat. Utbildningen är framtagen i samarbete mellan MSB och Polismyndigheten. Risken att man ska drabbas av ett terrorattentat är liten, men genom att vara förberedd ökar man sina chanser att klara sig om det trots allt inträffar.

– Det är viktigt att betona att sannolikheten för att en enskild människa ska råka ut för ett attentat är låg. Men om allmänheten, var och en av oss, kan ta medvetna och kloka beslut vid ett attentat för att sätta oss i säkerhet minskar både skadeutfall och konsekvenserna av ett terrorattentat, säger Jonas Eriksson, som arbetar med säkerhet i offentliga miljöer på MSB.

Livsviktiga råd

En annan viktig del i utbildningen är hur vi vid en händelse kan hjälpa andra. Exempelvis hur man känner igen en livshotande blödning och hur man agerar för att hjälpa den som är skadad i väntan på att ambulans hinner fram. I första hand är utbildningen till för mobiltelefoner och kommer att finnas tillgänglig via Krisinformations mobilapp, där den återfinns under fliken Förbered dig. Utbildningen tar mellan 15-30 minuter att göra. 

För den som inte har Krisinformations mobilapp nedladdad går det även att göra webbutbildningen på MSB:s webbplats.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: MSB

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in