Munkhyttans skolmuseum håller sommaröppet

Av på 27 juni, 2021

Söndag 4 juli kl 13-16 håller Lindesbergs Hembygdsförening sommaröppet på Munkhyttans skolmuseum som ligger intill vägen mellan Lindesberg och Siggebohyttan. Därefter går det att besöka den natursköna platsen söndagarna 11 och 25 juli samt 1 augusti. Dessutom arrangeras en loppishelg 17-18 juli kl 10-16 båda dagarna.

Vid samtliga tillfällen har besökarna möjlighet att köpa fika och delta i lotterier med fina priser.

Sedan flera år tillbaka förvaltar föreningen Munkhyttans skola som var i bruk mellan åren 1863-1931. Den gamla skolan har iordningsställts som skolmuseum. Byggnaden har ett för trakten ovanligt utseende med smal undervåning och en utbyggd övervåning. Undervåningen består av lärarbostaden med ett rum och kök och övervåningen upptas av en skolsal. Huset är varsamt renoverat under överinseende av Örebro läns museum.

Munkhyttan är belägen fem km väster om Lindesberg efter vägen mot Siggebohyttan. Byn omnämns i jordeböckerna på 1500-talet. Idag är området avfolkat och de enda byggnader som finns kvar är skolhuset och Munkhytte gård. Runt om i skogarna fanns förr ett stort antal torp bebodda av människor som, förutom lite odling och arbete hemma, fick sin försörjning genom skogshuggning, hästkörning och kolning.

Loppishelg 17-18 juli vid Munkhyttan

Överfullt på hyllor och i förråd? Kom i så fall till Munkhyttans skolmuseum loppishelgen 17–18 juli. Då ordnar Lindesbergs Hembygdsförening en bakluckeloppis, där föreningens medlemmar helt utan kostnad får sälja sina saker.

Bakluckeloppisen pågår klockan 10-16 båda dagarna. Utrymmet är begränsat. Därför behöver an­mälan ske snarast för att du ska kunna garanteras en plats. Vi behöver också veta vilken av dagarna du vill sälja saker vid Munkhyttan, alternativt om du önskar delta både lördag och söndag. Anmäl dig till lindefh@telia.com. Vid frågor, ring 070-374 75 99. Arrangemanget genomförs i samarbete med Destination Bergslagen.

Hembygdsföreningens höstprogram klart

Efter en längre pandemi-paus har Lindesbergs Hembygdsförening bestämt datum för höstens aktiviteter:

Den 21 augusti guidar Gunilla Åkerlind under en cykeltur till spännande platser i Lindesberg.

Den 11 september leder Cicki Eriksson intresserade till försvunna trädgårdar och parker i Lindesberg.

Den 7 oktober berättar Göran Karlsson om brukspatronen J W Beskow på Vrethammar.

Den 11 november håller Johnny Olsson föredrag om kronobruket i Guldsmedshyttan.

Det senarelagda årsmötet hålls söndagen den 19 september och på skyltsöndagen den 28 november blir det adventsfirande i föreningslokalen Blombergska gården.

Hembygdsföreningen öppnar miniatyrstaden igen

Efter en längre corona-paus öppnar Lindesbergs Hembygdsförening sin föreningslokal i Blombergska gården (Kungsgatan 48) med miniatyrstaden som visar hur Lindesberg såg ut på 1920-talet. Lindesberg i miniatyr har under den stängda tiden expanderat med stadens norra delar fram till Prästbron. Från och med 5 juni har föreningen lördagsöppet kl 11-14.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in