Munskydd och våtservetter sorteras som restavfall

Av på 16 februari, 2021

Munskydd och våtservetter ska sorteras som restavfall. Ställ en papperskorg i badrummet och kasta dem där efter användning. Om de spolas ner i toalettstolen blir det stopp i avloppet vilket kan leda till översvämning.

Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som får spolas ner i toaletten.

Användningen av munskydd och våtservetter ökar i och med rådande coronapandemi. Vi behöver hjälpas åt så att de efter användning sorteras på rätt sätt, som restavfall i papperskorgen, och inte spolas ner i toaletten.

– Många tror att munskydd, våtservetter, hushållspapper och liknande löser upp sig i vattnet precis som toapapper gör. Det gör det inte. Det klumpar istället ihop sig och leder till stopp i pumpstationer och avloppsledningar. Då finns det risk för översvämningar i fastigheter och utsläpp av orenat avloppsvatten i naturen, säger Helena Hasselquist, miljöingenjör på Reningsverket.

Trasiga pumpar och extra spolningar av ledningsnätet tar både tid från kommunens personal och kostar pengar att åtgärda. Kostnader som i det långa loppet drabbar alla med kommunalt vatten  och avlopp.

Så här kan du hjälpa till:

  • Ställ en papperskorg i badrummet och kasta munskydd och våtservetter i den
  • Åker du tåg eller buss under rusningstid? Kasta munskydd och våtservetter i närmaste papperskorg när du klivit av. Hamnar det på marken kan blåst och regn göra så att det hamnar i våra vattendrag – var rädd om naturen.
  • I toaletten får bara kiss, bajs och toalettpapper spolas ner. På orebro.se hittar du en återvinningsguide där du kan söka på olika sorters avfall och få svar på hur de ska sorteras. Gå in på www.orebro.se/atervinningsguiden

Lokat
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in