Museiguide visar vägen till 489 arbetslivsmuseer i Sverige

Av på 12 april, 2021

Nu är Sveriges största museikatalog här igen! I Museiguide 2021 uppmärksammas 489 arbetslivsmuseer – fler än någonsin tidigare. Med hjälp av guiden som finns som app och i tryckt form får besökare hjälp att hitta guldkorn i precis hela Sverige – däribland Frövifors Pappersbruksmuseum som utsetts till Årets Arbetslivsmuseum.

”De allra flesta svenskar bor mindre än en mil från sitt närmaste arbetslivsmuseum. Oavsett om du är hemma eller ute på resa så finns alltid ett arbetslivsmuseum att besöka. Detta känns extra viktigt att framhålla i år, då många på grund av pandemin kanske inte kan eller vill planera en längre semesterresa”, säger Lovisa Almborg på ArbetSam – redaktör för Museiguide i ett pressmeddelande.

Museiguide ges ut av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Syftet är att hjälpa människor att hitta till Sveriges arbetslivsmuseer.

Arbetslivsmuseerna berättar om industrisamhällets kulturarv och 1900-talets historia. En del finns på landsbygden och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Där kan man lära sig om Sverige på den plats där historien utspelade sig. Flera ligger naturskönt och bidrar till besöksnäringen. 

Museiguide ges ut av ArbetSam och Arbetets museum och har utkommit varje år sedan 2003. Sedan 2016 finns den både i pappersform och som app. Appen heter Museiguide Arbetslivsmuseer och finns där appar finns. Den går också att ladda ned (Museiguide_2021_high.pdf (arbetsam.com) eller beställa ett tryckt exemplar på www.tbshopen.se.

I Västmanland finns 21 arbetslivsmuseer – däribland Frövifors Pappersbruksmuseum (8), Nora järnvägsmuseum och veteranjärnväg NJOV (14) och Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsmuseum (16).

I Närke finns 8 arbetslivsmuseer – Garphyttans Industrimuseum (1), Karlslunds Herrgård med trädgårdar (2), Laxå bruksmuseum (3), Modellboden (4), Stenarbetsmuseum Yxhult (5), Svenska Skoindustrimuseet (6), Wadköping (7) och Zinkgruvans Gruvmuseum (8),

Kultur | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in