Musik för livet med Janne Schaffer i Lindesberg

By on 17 januari, 2023
Janne Schaffer.
Foto: Annie Hyrefeldt

Musik för livet med Janne Schaffer i Lindesberg på Förintelsens minnesdag. Fredag 27 januari kl 19:00 uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Lindesberg med ”Musik för livet” i Lindeskolans aula.

En minnesstund med musik av Janne Schaffer och Jonas Gideon, Bertil Oppenheimer deltar med en berättelse om sina föräldrar och svensk flyktingpolitik.

Den 27 januari – det datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945 – är en viktig minnesdag för alla som bekämpar antisemitism, intolerans, främlingsfientlighet och rasism.

Bertil Oppenheimers föräldrar pratade aldrig om sina liv och erfarenheter under andra världskriget. Först när föräldrarna gått bort fick han veta deras verkliga historia. I boken ”Till Sverige – Historien som aldrig blev berättad” beskriver han svensk flyktingpolitik, tystnadskultur och det register av judar som fanns ända fram till mars 2020.

– Hans berättelse är mycket aktuell i vår främlingsfientliga värld, förklarar Sara Lönnström, ordförande i Örebro läns lokalavdelning av Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Samma år som befrielsen från kriget kom 1945 föddes Janne Schaffer. Vid 12 års ålder byggde han sin första akustiska gitarr. Idag är Janne Schaffer en av Sveriges mest ansedda el-gitarrister.

– Nu har vi förmånen att få lyssna till honom tillsammans med Jonas Gideon på keyboard och sång. Det finns en speciell orsak att Janne är med oss på minnesdagen, vilket får du höra om från vår musikaliske gigant denna speciella kväll, fortsätter Sara Lönnström: – Musiken tar inte bort allvaret utan i stället lyfter den fram det som verkligen spelar roll. Både Bertil och Jannes berättelser och engagemang är mycket aktuella i vår främlingsfientliga värld idag.

Förintelsens minnesdag med ”Musik för livet”

När: Fredag 27 januari kl 19:00
Var: Lindeskolans aula, Lindesberg
Huvudarrangör: Lindesbergs kommun

Fri entré med frivillig gåva genom Swish: 123 517 3851 tillSweden UNRWA Reform- en förening som arbetar för att en oberoende granskning ska ske av hur det svenska biståndet till UNRWA (FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar) används.l

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login