Mycket snabb återhämtning av aktiviteten på arbetsmarknaden efter första Corona-chocken

By on 23 juni, 2020
Arkivbild

Corona hade en mycket kraftig effekt på aktiviteten på arbetsmarknaden under första halvan av april månad. Som mest sjönk aktiviteten hos tjänstemän och akademiker med över 60% under början av april. Men därefter har det skett en mycket stark och snabb återhämtning, till nivåer som ligger vid det normala.

Statistiken baseras på användandet av tjänster för jobblivet, som erbjuds via fackförbund och omställningsaktörer riktade mot tjänstemän och akademiker* hos Go Monday – Sveriges största leverantör av rådgivande tjänster för jobblivet. 

Conona tog Sverige med storm och kom som en chock. Det ledde till plötsliga nedskärningar på arbetsmarknaden och baserat på färsk statistik pausades även processerna med att byta jobb hos yrkesverksamma. Det skedde dock en snabb vändning och aktiviteten kom igång igen strax därefter.

Flera orsaker ligger bakom ökningen som vi kan se ovan. När oron från pandemin släpper är det fler som vågar sig ut för att söka nytt jobb, samtidigt som aktiviteten ökar från de som blivit av med jobbet.

Den höga aktiviteten signalerar minskad oro på arbetsmarknaden, men också en något högre arbetslöshet som påverkar människors agerande, säger Erik Fors-Andrée, VD på Go Monday.

Trots att siffrorna ökat är det är många som avvaktar med att byta jobb. Med tanke på den höga arbetslöshet vi ser just nu borde rimligen statistiken visa på en ökad aktivitet jämfört med föregående år, men så är inte fallet – ännu. 

– Det verkar som att den som hade tänkt byta jobb väljer att vänta. Antingen på grund av ekonomisk orolighet, eller organisatorisk. Man sitter still i båten när det blåser ute, även om man inte är direkt drabbad själv, fortsätter Erik Fors-Andrée.

Vänta inte med förändring

Nu är rätt tid att börja söka jobb. Pandemin har rört om på arbetsmarknaden, så även om sommaren är nära finns många organisationer som gör förändringar och söker nya medarbetare. Eftersom aktiviteten till hösten sannolikt kommer vara mycket hög är det bättre att ha försprång. 

Hur sommaren och hösten kommer se ut är för tidigt att säga. Men jag lutar mer åt att aktiviteten kommer vara hög, säger Erik Fors-Andrée. Under september lär vi se mycket hög aktivitet då högsäsong för jobbyte sammanfaller med uppdämt behov från våren och ökad aktivitet från de som blivit uppsagda.

Risken finns att rekryteringsprocesser som nu är igång kommer dra ut på tiden och fortsätta under hösten, om inte tillräckligt många arbetssökare är aktiva nu. Om företagen och organisationerna inte hittar rätt kandidater innan semestern, kan det bli rörigt i höst. Många lediga tjänster och många arbetssökande kan leda till utdragna processer där konkurrensen är tuff. 

Regionalt
Örebronyheter

Källa gomonday
*Akavia, Unionen Egenföretagare, Vision, Sveriges Arkitekter, Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer, Fackförbundet ST, Lärarförbundet, Vårdförbundet, Trygghetsrådet TRS, Trygghetsstiftelsen och Karolinska Institutet.

You must be logged in to post a comment Login