Nära 50 000 vill skriva högskoleprovet i höst

By on 28 augusti, 2022
Foto: Björn Dalin

Totalt 49 762 personer hade anmält sig till höstens högskoleprov när anmälan stängde vid midnatt den 23 augusti. Provet genomförs på hundratalet orter i Sverige och i Mariehamn på Åland den 23 oktober.

– Intresset för att skriva högskoleprovet är stort. Antalet anmälningar nu i höst är tillbaka på nivån som rådde före coronapandemin, säger generaldirektör Eino Örnfeldt vid Universitets- och högskolerådet (UHR). Det är fem hundra fler än hösten 2018 och bara ett par tusen färre jämfört med hösten 2019.

Åldersbegränsningar men inget anmälningstak

Antalet platser är inte längre begränsat som det var under 2020–2021. Men från och med i år måste den som vill skriva provet fylla minst 18 år under det kalenderår som provet genomförs, eller ha börjat gymnasiet tidigare än det kalenderår då hen fyllde 16 år. Regeringen beslutade om denna åldersgräns redan 2018.

UHR genomför provet tillsammans med 21 lärosäten på hundratalet orter i Sverige. UHR genomför även provet i Mariehamn på Åland.

Fakta om högskoleprovet

Högskoleprovet är ett urvalsprov som har betydelse om det är fler sökande än platser till en utbildning. Till de flesta högskoleutbildningar råder ingen konkurrens och då antas alla sökande som uppfyller kraven på behörighet. Ett högskoleprovsresultat är giltigt i åtta år.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Universitets- och högskolerådet

You must be logged in to post a comment Login