Nära hälften av svenska hem för varma – tusentals kronor att spara varje år

By on 5 december, 2021
Tusentals kronor att spara varje år.
Arkivbild

Nästan vartannat svenskt hushåll har det onödigt varmt inne, det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av smarta hem-experten Netatmo. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad sparar ett normalt svenskt hushåll åtminstone 1400 kronor och gynnar samtidigt klimatet – och en fjärdedel av svenskarna kan spara ännu mer.

Totalt uppger 47 procent av svenskarna att de har varmare än 20 grader hemma under vinterhalvåret, varav en fjärdedel, 24 procent, har 22 grader eller varmare i hemmet. För de i villa är det 54 procent som har över 20 grader inne. 20 grader är den rekommenderade temperaturen av Folkhälsomyndigheten. Det finns pengar att spara, positiva klimateffekter och ibland också positiva hälsoeffekter genom att sänka temperaturen. Flera vetenskapliga studier har visat att rumstemperatur över 22–23 grader ger en ökad rapportering av allmänsymtom, som exempelvis huvudvärk och trötthet. Genom att sänka inomhustemperaturen kan denna typ av besvär många gånger undvikas.  

– För de som har över 20 grader hemma gör det ingen skillnad för de flesta av oss om man sänker sin inomhustemperatur något, men är snällare mot både klimat och plånbok, säger Audrey Vaodu, Product Manager Energy Solutions, på Netatmo.   

Genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad kan man också minska energianvändningen med fem procent, enligt Energimyndigheten. Bland de som värmer sitt hus med el finns extra mycket pengar att spara. Uppvärmning med el utgör ungefär 75 procent av elräkningen, och enligt Energimarknadsbyrån förbrukar svenska villaägare med en normal elförbrukning runt 20 000 kWh/år och betalar ungefär 28 000 kronor om året för el. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan därför 1 400 kronor sparas om året – och med stigande elpriser kan besparingen komma att bli än större än så.  

– Att sänka temperaturen är ett bra första steg, men det finns fler enkla knep. Exempelvis är det onödigt att låta förbrukningen skena iväg för att värma ett hem när ingen är hemma, eller att i ett hem där alla rum inte används samtidigt, ha samma temperatur konstant. Här kan smarta hem-lösningar med anpassning av värmen beroende på omständigheter hjälpa till ytterligare, säger Audrey Vadou. 

Samtidigt som hälften av svenskarna skulle kunna sänka sin inomhustemperatur med minst en grad, är det en del som tvärtemot behöver få det varmare hemma. Totalt uppger 14 procent att termometern i deras hem brukar visa lägre än 20 grader under vintern, vilket innebär att det finns risk att man inte möter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.   

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Netatmo

You must be logged in to post a comment Login