Nära hälften har känt någon som begått självmord

Av på 10 september, 2021
Foto: Suicide Zero

45 procent av befolkningen har personligen känt någon som begått självmord. Det visar en undersökning som Suicide Zero presentar idag. En av många drabbade anhöriga är Annika Strandhäll, som är ny styrelseledamot i organisationen. Annika Strandhäll, riksdagsledamot (S) och tidigare social- och socialförsäkringsminister, vill använda sina erfarenheter för att bidra till ett öppnare samtal om självmord och till att det förebyggande arbetet prioriteras upp.

– Både som politiker och som anhörig till någon som tagit sitt liv har jag upplevt en frustration över att samhället satsar så lite på att få ner självmordstalen. Jag vill att frågan prioriteras upp, politiskt och i debatten. Det finns fortfarande ett stigma kring självmord och det måste bort. Det är tystnaden som dödar. Därför ser jag fram emot att få bidra till Suicide Zeros viktiga arbete, säger Annika Strandhäll, ny styrelseledamot för Suicide Zero.

Förra året tog 1 441 människor i Sverige sina liv. Det är nästan fyra om dagen. Bakom varje dödsfall finns familj, vänner, arbetskompisar och partners. Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden. Enligt en ny undersökning som organisationen har genomfört tillsammans med Novus uppger 45 procent av befolkningen att de personligen känt någon som begått självmord.

– Att många drabbas när en människa tar sitt liv visste vi, men att nära hälften personligen har känt någon som begått självmord är fler än vi trodde. Vi är glada över alla som tar steget och engagerar sig för att få ner självmordstalen och välkomnar Annika Strandhäll till styrelsen. Med stor sakkunskap och personliga erfarenheter kommer hon bli ett stort tillskott i vårt arbete, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.

Annika Strandhäll är före detta social- och socialförsäkringsminister. Sedan oktober 2019 är hon ordinarie riksdagsledamot (S) samt partiets jämställdhetspolitiska talesperson. Annika är också en av många med egen erfarenhet av att ha en anhörig som begått suicid. I Suicide Zeros senaste poddavsnitt berättar hon mer om när hennes sambo Thomas tog sitt liv och hur hon och barnen hanterar sorgen.

Här kan du lyssna på avsnittet: https://www.suicidezero.se/fakta-och-rad/Lyssna-pa-Suicide-Zeros-podd-om-hur-vi-kan-forebygga-sjalvmord/Suicide-Zero-podden-avsnitt-9

Om undersökningen:

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Suicide Zero våren 2021. Novus har genomfört 2041 intervjuer. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat. På frågan ”Har någon som du personligen känt begått självmord?” svarade 45% svarar ja.

Om Suicidpreventiva dagen

Den 10 september varje år samlas människor över hela världen för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Suicidpreventiva dagen har instiftats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. I Stockholm genomför Suicide Zero en stor ljusmanifestation på Mariatorget klockan 19, där man tänder 1 441 ljus, ett för varje person som tog sitt liv i Sverige under 2020. Även på många orter runt i landet anordnas aktiviteter.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Suicide Zero

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in