Nära vart femte barn är orolig för sina föräldrars ekonomi

By on 9 juli, 2024
Arkivbild

Nära vart femte barn är orolig för sina föräldrars ekonomi, så hanterar man sommarlovets höga förväntningar. Sommarlovet och semestern är här. Det ska ätas glass, spelas minigolf, resas land och rike runt.

Förväntningarna på sommarplanerna är ofta höga, och det är en tid då familjens ekonomiska situation ofta blir extra synlig. Och med bakgrund i de oroliga tider som varit blir sannolikt den här sommaren tuffare än vanligt för många familjer. 

I ICA Bankens senaste Sifo-undersökning (utförd av Verian), där barn mellan 8–18 år tillfrågats om sina ekonomiska vanor, framkommer det att nära vart femte barn (17 procent) är orolig för sina föräldrars ekonomi. De svarande 10-åringarna sticker ut, bland dem uppger mer än var fjärde (27 procent) att de oroar sig. 

Varje barn som oroar sig för familjens ekonomi är ett barn för mycket. Men att leva över sina begränsningar för att möta barnens och omgivningens förväntningar på ett fullspäckat sommarlov, menar Magnus från ICA Banken riskerar förvärra situationen och i längden bidra till fortsatt eller ökad oro hos barnen. 

Här listar Magnus från ICA Banken några av hans tips:

Magnus tre tips inför semestern: 

 1. Involvera barnen i planeringen
  L
  åt dem hjälpa till att bestämma vad ni ska prioritera, vad ni kan strunta i och att komma på roliga aktiviteter som inte nödvändigtvis kostar så mycket pengar. Ofta kan barnens kreativitet lösa det på ett oväntat smidigt sätt.
 2. Var tydlig med vem som bär ansvaret för ekonomin
  Lyft ansvaret och oron från barnets axlar genom att berätta för dem att de inte kan påverka familjens ekonomiska situation, utan att det helt och hållet ligger hos er som föräldrar.
 3. Och såklart, ta ditt ansvar för er ekonomiska situation
   Att leva över era begränsningar kommer i slutändan endast bidra till ökad oro. Vissa väljer till exempel att ta dyra lån för att finansiera semestern, vilket jag starkt avråder ifrån. Ofta medför dessa lån höga räntor, och det kan bli problematiskt att betala tillbaka om man redan har en ansträngd ekonomi. 

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: ICA Banken

You must be logged in to post a comment Login