Närkes Landskapspizza heter CV-Pizzan

Av på 19 november, 2021
Närkes Landskapspizza fick namnet CV-Pizza och skapades av Sandra Lidén och Therese Jakobsson.

Många har hört talas om våra landskapsblommor, landskapsdjur och landskapsrätter – nu har Sverige äntligen fått egna landskapspizzor! Genom en nationell tävling bad Västerbottensost® svenska folket att skapa 25 nya pizzor som representerar allt det unika och goda vårt land har att erbjuda – från Lappland i norr till Skåne i söder.

– Äntligen kan vi meddela de vinnande landskapspizzorna. Matglädjen lyser igenom i alla pizzor och det är inspirerande att se att vi i Sverige värdesätter våra lokala råvaror och mattraditioner så högt. Vem vet, kanske finns det några framtida pizzaklassiker med på listan, säger Maria Forsner, Brand Manager för Västerbottensost.

…………….

Närkes Landskapspizza fick namnet CV-Pizza och skapades av Sandra Lidén och Therese Jakobsson

Gör så här:

Närkes landskapspizza är en hyllning till landskapsrätten “hjälmargös, kantareller, bacon och gräslöksås” skapad av Cajsa Warg. Pizzan toppas med parmesan och Västerbottensost®, smörstekta kantareller, gräslökspesto, baconströssel samt granskottsolja.

Pizzabotten (ca 7st – degen går att frysa in):

 • 0,5 g jäst
 • 660 g Vatten
 • 1 kg Tipo 00 mjöl
 • 28 g Salt

Ingredienser för 2 pizzor:

 • 6 msk crème fraiche
 • 2 dl Västerbottensost
 • 1 pkt bacon
 • Smörstekta kantareller
 • 1/2 kruka gräslök
 • 1/4 dl rostade pinjenötter
 • 1/2 dl riven parmesan
 • 1/2 olivolja
 • 1 krm salt
 • Granskottsolja

Gör så här:

Blanda vatten och salt tills saltet lösts upp. Lös sedan upp jästen på kanten i bunken. Blanda i mjölet och knåda till en smidig deg. Jäses i rumstemperatur 6h, därefter bollning och jäsning i kylskåp 3-4 dygn för bästa smak.

Sätt på ugnen på 275 grader på grillfunktion.

Lägg gräslök, rostade pinjenötter, riven parmesan, olivolja och salt i en bunke och mixa till en pesto.

Skär bacon i små bitar, stek hälften lätt och resten knaperstekt.

Bred crème fraiche på pizzabotten och strössla över Västerbottensost.

Lägg på det lättstekta baconet.

Grädda pizzan i ugnen tills pizzan fått fin färg, ta ut den från ugnen.

Lägg på de smörstekta kantarellerna och det knaperstekta baconet.

Klicka ut lite utav gräslökspeston.

Ringla granskottsolja över pizzan.

…………….

Stort intresse och engagemang

Intresset för tävlingen har varit stort och resulterat i dubbelt så många bidrag än väntat. I både sociala medier och press har landskapspizzorna engagerat och kreativiteten flödat. Pizzaingredienserna har varit allt ifrån citronzest och picklade granskott till renfilé och enbär. Och det är bara några av alla unika och nytänkande smakkombinationer svenska folket skickat in.

Svenska Juniorkocklandslaget i juryn

En jury bestående av Västerbottensost Ostmästare Thomas Rudin samt kockarna Emmah Strömberg och Eric Hristov från Svenska Juniorkocklandslaget har tillsammans utsett de vinnande landskapspizzorna.

– Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och utse alla dessa landskapspizzor. Vi i juryn är mycket imponerade över pizzornas kreativa kombinationer och vi har alla hittat vår egen favorit, säger Eric Hristov, Svenska Juniorkocklandslaget.

Utöver smakerna har juryns uppgift varit att bedöma pizzornas utseende och kreativa höjd. Samtidigt har den lokala uniciteten i form av unika råvaror, traditioner och tillagningssätt varit viktig. Med andra ord hur väl pizzorna representerar Sveriges olika landskap.

Fina priser till vinnarna

Utöver äran belönas skaparna av de 25 vinnande landskapspizzorna med fina pizzapriser från det norrländska familjeföretaget Gourmetstål, som tillverkar pizzastål av högsta kvalitet.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa Västerbottenost

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in