Näst billigast att skaffa fritidshus i Örebro län

By on 20 mars, 2023
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

I Kronobergs län får bostadsköparna mest fritidshus för en miljon kronor – 68 kvadratmeter. Samma summa ger endast 18 kvadratmeter sommarstuga i Stockholm där fritidshusen är dyrast. I Örebro län får man 48 kvadratmeter vilket är näst mest i undersökningen.

Antalet sålda fritidshus i Sverige har minskat med nära en tredjedel det senaste året. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Kronobergs län får bostadsköparna mest fritidshus för en miljon kronor – 68 kvadratmeter. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Chockhöjda räntor, elkris och kraftig inflation har skapat en rejäl inbromsning som kommer att påverka bostadsmarknaden även i år. Även om den värsta oron nu avtagit görs betydligt färre fritidshusaffärer jämfört med förra året och priserna kan på många håll sjunka en bit till under året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik sammanställt kvadratmeterpriser på fritidshus runtom i landet och undersökt hur många kvadratmeter bostadsköparna får för en miljon kronor i respektive län.

Resultatet visar att en miljon kronor räcker längst i Kronobergs län. Med ett snittpris på 14 800 kronor får köparna här 68 kvadratmeter sommarställe för en miljon kronor. Minst prisvärda är fritidshusen i Stockholm, där ett snittpris på 55 600 kronor inte ger mer än 18 kvadratmeter stuga för miljonen. I riket som helhet ger kvadratmeterpriset på 36 200 kronor i snitt 28 kvadratmeter sommarstuga för en miljon kronor.

– I södra delarna av landet märker våra fastighetsmäklare att fler utländska spekulanter visar intresse för att köpa fritidshus i Sverige. Att den svenska kronan försvagats och bostadspriserna sjunkit kraftigt gör att det nu går att få betydligt mer fritidshus för pengarna jämfört med för bara ett år sedan, säger Marcus Svanberg.

Under det senaste året har antalet fritidshusförsäljningar minskat med nära en tredjedel. Även priserna på fritidshus har succesivt mattats av under året och visar nu en nedgång med på 2 procent de senaste tolv månaderna.

– Om prisfallet fortsätter finnas goda chanser att göra en bra affär för den som planerar att köpa fritidshus. Områden där priserna är som högst ligger ofta nära havet och ett bra tips kan därför vara att leta sommarstuga inåt landet där priserna ofta är lägre men det ändå finns chans till bad- och strandliv vid en sjö, säger Marcus Svanberg.

Här får köparna mest fritidshus för en miljon kronor:

1. Kronobergs län 68 kvm
2. Örebro län 48 kvm
3. Västernorrlands län 45 kvm
4. Värmlands län 44 kvm
5. Norrbottens län 43 kvm

Här får köparna minst fritidshus för en miljon kronor:

1. Stockholms län 18 kvm
2. Hallands län 20 kvm
3. Gotlands län 20 kvm
4. Västra Götalands län 23 kvm
5. Jämtlands län 26 kvm

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsättet stiga. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg

Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning

Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.

Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.

Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login