Nästan 1 av 5 upplever tandproblem hos sina husdjur – men över hälften borstar aldrig tänderna

Av på 19 februari, 2019

18% upplever tandproblem hos sina hundar och katter – men 53% borstar aldrig tänderna på sina djur. Dessutom är kattägare mycket sämre på tandborstning än hundägare. Det visar en ny undersökning från Arken Zoo som ger sina bästa tips på hur du ska sköta tandborstningen.

Tandproblem är en av de vanligaste orsakerna till att djurägare besöker veterinär. I en ny undersökning från Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, har 1537 hund- och kattägare svarat på frågor om sina djurs hälsa. Bland dessa som deltagit i undersökningen är det så många som 53% som aldrig borstar tänderna på sina djur och ytterligare 28% som bara gör det några gånger per år. Andelen som inte borstar djurens tänder är märkbart högre hos kattägare. Där är det hela 68% som svarar att de i princip aldrig borstar tänderna på sina katter, medan motsvarande siffra för hundägare är 36%.

En av anledningarna till att så få som 13% av hundägare och 4% av kattägare borstar sina djurs tänder varje dag kan vara att de tycker att det är problematiskt och krångligt. I undersökningen svarar nämligen 67% att de upplever att det är svårt att borsta tänderna på sina djur där kattägarna har en något högre procent (74%) än hundägare (59%).

Rekommendationerna från våra veterinärer på Vettris-klinikerna är att borsta tänderna på sin hund och katt varje dag. Det är det bara 13% av hundägare och 4% av kattägare som gör enligt vår undersökning. Vi ser också att tänder är det tredje vanligaste problemområdet bland både hundar och katter. Mun- och tandhälsan är väldigt viktig att förbättra för våra fyrbenta vänner för att de ska få starka och friska tänder samt minska risken för att bakterier och tandsjukdomar uppstår, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Tandborstning steg för steg:
1.
Välj ett tillfälle när din hund eller katt är lugn och avslappnad
2. Vänj djuret vid att du rör kring munnen och på tänderna med ditt finger
3. Välj tandkräm anpassad för hund eller katt och en mjuk tandborste eller fingertuta
4. Borsta försiktigt några tänder i taget. Du kan öka antalet när din hund eller katt blivit mer van
5. Det viktigaste är att komma åt yttersidorna på tänderna
6. Om möjligt; försök borsta tänderna längst bak också
7. Beröm ordentligt så kommer din vän snart att inse att tandborstning inte är så farligt!

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in