Nästan var femte planerar att byta jobb under 2020

By on 2 januari, 2020

Nästan var femte svensk, 17 procent, planerar att byta arbetsgivare under 2020. Nio av tio, 88 procent, tycker samtidigt att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension. Det visar en ny Sifoundersökning som valcentralen Collectum har beställt.

– Under jul- och nyårshelgerna är det många som funderar på om det börjar bli dags att byta jobb. Ett tips till den som söker nytt jobb är att ta reda på om arbetsgivaren erbjuder tjänstepension. Finns det kollektivavtal ingår det alltid tjänstepension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Bland svenskar i åldersgruppen 25–39 år är var fjärde, 24 procent, på väg till en ny arbetsgivare. I åldersgruppen 55-65 år är det knappt var tionde, 9 procent. Genomsnittet för alla åldersgrupper är 17 procent, enligt Sifoundersökningen.

Nio av tio svenskar, 88 procent, tycker samtidigt att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb.

– Den som saknar tjänstepension får som pensionär klara sig på mindre än hälften av den tidigare lönen i allmän pension. Den som har tjänstepension får istället två tredjedelar av den tidigare lönen i pension, säger Tomas Carlsson.

Fakta:

  • Pensionsexpertens tips för tjänstepension på nya jobbet
  • Om undersökningen

Pensionsexpertens tips för tjänstepension på nya jobbet
– Om arbetsgivaren har kollektivavtal ingår alltid tjänstepension. Är du privatanställd tjänsteman med tjänstepensionen ITP kan du vara säker på att få bra villkor, som låga avgifter och möjlighet till hög avkastning.

– Om arbetsgivaren saknar kollektivavtal men ändå erbjuder tjänstepension får du välja bland de försäkringsbolag som arbetsgivaren valt ut. Var särskilt uppmärksam på vilka avgifter du betalar för sparandet.

Genomsnittsavgiften på de upphandlade fonderna inom ITP är låga 0,3 procent. 1,3 procent är genomsnittet för alla fonder på den öppna marknaden och 2,3 procent är en vanlig avgiftsnivå i många tjänstepensioner utanför kollektivavtalet.

– Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta premienivå kan vara mellan 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar. Ju högre lön, desto högre procentsats krävs för att kompensera för inkomsttaket för den allmänna pensionen som går vid en lön över 41 750 kronor i månaden.

Om undersökningen
Den webbaserade undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 25–29 november 2019. 1 267 svenskar mellan 25–65 år och som inte har gått i pension fick frågan: ”Planerar du att byta arbetsgivare under nästa år, eller gör du inte det?”. 7 procent svarade ”ja, absolut”, 10 procent ”ja, troligen”, 46 procent ”nej, troligen inte” och 29 procent ”nej, absolut inte”. ”Tveksam, vet ej” svarade 8 procent. Samt frågan: ”När du byter jobb, hur viktigt är det att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension?”. 65 procent svarade ”mycket viktigt”, 23 procent ”ganska viktigt”, 4 procent svarade ”ganska oviktigt” och 2 procent svarade ”helt oviktigt”. ”Tveksam, vet ej” svarade 6 procent.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Collectum

You must be logged in to post a comment Login