Nästan var fjärde fritidshusägare har höga kostnader

Av på 11 september, 2018
Arkivbild

Nästan var fjärde fritidshusägare tycker att de extra kostnaderna som fritidshuset medför är höga, det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av NOVASOL.

Att äga ett fritidshus innebär inte bara kostnader som el och vatten utan det kan även tillkomma både underhåll, och oväntade händelser. Utifrån hur den privata ekonomin ser ut anser 23 procent att de har mycket eller ganska höga kostnader i samband med sitt fritidshus.

Utgifterna är många när man äger ett fritidshus och när man lägger ihop alla kostnaderna kan det lätt äta upp mycket av ens budget, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef NOVASOL.

Bland 65-79 åringarna som äger ett fritidshus är det 26 procent som anser att kostnaderna för fritidshuset är höga. Bland boenden i Stockholm, oavsett ålder, är det 27 procent som anser kostnaderna i samband med fritidshuset är höga.

Nästan hälften av alla fritidshusägare har haft en oväntad utgift
Ett fritidshus har inte bara fasta kostnader som ska betalas varje månad utan det kan även ske en oförutsedd händelse som innebär en kostnad. Mycket kan hända i ett hus, såsom kylskåpet går sönder, vattenläcka, fryskskador med mera. Enligt Novus-undersökningen har hela 49 procent fått en oplanerad kostnad de senaste åren.

– Man måste vara beredd på att när man äger ett fritidshus kan det plötsligt hända något man inte räknat med. Därför är det viktigt att alltid ha en budget som kan täcka upp. Framförallt om man har en tight ekonomi, säger Torbjörn Fredman.

Hur får man ner kostnaderna?
För att kunna ha kvar sitt fritidshus utan att det ska skapa en ekonomisk obalans, så är första tipset att sätta sig ner och se över alla sina fasta kostnader om man kan dra in på något där. Förhandla med sin bank för att få lägre lån, se över sitt elavtal eller kan man få ner kostnaden på sin försäkring är några exempel på områden som man kan eventuellt påverka.

– Ett annat sätt är att öka upp inkomsterna genom att hyra ut sitt fritidshus. Undersökningen har även visat att man i snitt spenderar 55 dagar i sitt fritidshus. Så möjligheten att tjäna extra pengar på sitt fritidshus är stora, säger Torbjörn Fredman.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in