Nästan varannan svensk köper minst hälften av julklapparna på nätet i år

By on 10 december, 2021
För nästan varannan svensk handlas minst hälften av julklapparna på nätet i år.
Arkivbild

Fler än sex av tio svenskar (64 %) uppger att de köper antingen lika många – eller fler – julklappar på nätet i år jämfört med förra året. För nästan varannan svensk handlar det om att minst hälften av julklapparna nätshoppas i år. Det visar en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Bring. 

Bring har i samarbete med Kantar Sifo tagit tempen på svenskarnas handelsvanor inför jul. Siffrorna visar att en av fem (21 %) köper nästan alla julklappar på nätet i år, och ungefär lika många (23 %) handlar ungefär hälften av julklapparna på nätet i år. Tre procent av svenskarna köper alla julklappar på nätet, visar undersökningen. 

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Nästan varannan svensk (47 %) köper minst hälften av julklapparna på nätet i år. Det är tydligt att många fortsätter handla på nätet trots att samhället öppnar upp. Förra årets julhandel var ett rekordår på alla sätt, och hittills har den visat på ännu högre volymer i år, säger Matilda Adelborg, presschef på Bring.

Många har spekulerat i om de digitala handelsvanorna har satt sig under året, eller om de kommer minska till förmån för den fysiska handeln. Undersökningen Kantar Sifo gjort på uppdrag av Bring visar att sex av tio (57 %) köper lika många julklappar på nätet som förra året. Sju procent uppger att de köper fler julklappar i år och 17 procent köper färre.

– De senaste två veckorna har vår totala paketvolym ökat med 33 procent jämfört med samma period förra året, även om det är svårt att säga med säkerhet att det är just julklappar som köps. Det är tydligt att svenskarna har fått nya handelsvanor och vant sig vid att shoppa på nätet. Vi ser att fler kunder önskar få leverans hem till dörren, säger Matilda Adelborg.

Tips till dig som ska handla julklapparna på nätet

 • Var ute i god tid. 
  Det går oftast väldigt snabbt att få paketleveranser, men ishalka och snökaos kan göra att det tar lite längre tid än väntat. Beställ därför i god tid före jul.
  .
 • Välj ett grönt leveranssätt. 
  Om många gör små val för att minska sina utsläpp, blir summan av allt en stor skillnad i utsläpp.
  .
 • Hämta ditt paket i tid
  De olika logistikföretagen har olika riktlinjer för hur länge ett paket ligger kvar hos ombudet innan det blir en retur. Men försök att hämta ditt paket så snart det bara går – så kan ombuden ta emot och lämna ut fler paket före jul. Om du har svårt att hämta ditt paket kan det vara bra att veta att du kan verifiera dig med BankiD. På så sätt kan du låta någon annan i din närhet – kanske en granne eller familjemedlem som ändå har vägarna förbi – hämta ditt paket.

I vilken utsträckning köper du dina julklappar på nätet i år?

 • Alla (3 %)
 • Nästan alla (21 %)
 • Ca hälften (23 %)
 • En liten del (29 %)
 • Inga (25 %)

Är det en mindre eller större andel än förra året?

 • Jag planerar att köpa fler julklappar på nätet i år (7 %)
 • Jag planerar att köpa ungefär samma antal julklappar på nätet i år (57 %)
 • Jag planerar att köpa färre julklappar på nätet i år (17 %)
 • Tveksam, vet ej (19 %)

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Bring Sverige
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel mellan den 16 och 18 november 2021. 1020 personer i åldrarna 16-79 år har svarat på undersökningen.

You must be logged in to post a comment Login