Nationell läkemedelslista kan finnas på plats inom fem år

By on 6 juli, 2017

Inom fem år skulle alla vård- och apoteksaktörer kunna ha tillgång till en nationell läkemedelslista. Det visar en förstudie som eHälsomyndigheten har gjort på uppdrag av regeringen.

eHälsomyndigheten har genomfört en första förstudie inför införandet av en nationell läkemedelslista. Förstudien behandlar bland annat hur myndighetens tekniska lösning skulle kunna se ut, en tidsplan för införande och en beräkning av myndighetens kostnader.

– Vi bedömer att den nationella läkemedelslistan kan förverkligas fullt ut inom en femårsperiod, säger Jean-Luc af Geijerstam, tf. chef för avdelningen för samordning på eHälsomyndigheten.

En nationell läkemedelslista skulle föra med sig många positiva effekter. Bland annat skulle läkemedelslistan minska riskerna för felaktig läkemedelsanvändning, något som kostar staten flera miljarder kronor varje år. Läkemedelslistan skulle också förbättra patientsäkerheten och öka patientens delaktighet. Det skulle också vara första gången som information kunde delas mellan vård, apotek och patient.

– I dag kan varken läkare, apoteken eller patienten själv se alla läkemedel en patient har. Den nationella läkemedelslistan behövs för att underlätta för både personal och patienter och för att öka patientsäkerheten, säger Jean-Luc af Geijerstam, tf. chef för avdelningen för samordning på eHälsomyndigheten.

Samverkan kring de bästa lösningarna 
För att läkemedelslistan ska bli verklighet krävs en säker, nationell teknisk lösning och samverkan mellan alla inblandade parter. Mängden data som berörs är gigantiskt stor. Om man skrev ut den mängd e-recept som ska föras in i den nationella läkemedelslistan skulle papperstornet bli lika högt som Mount Everest.

– Nu behövs framför allt en god samverkan, både när det gäller samarbetet men också för att lära av varandra för att hitta de allra bästa lösningarna, säger Jean-Luc af Geijerstam.

Parallellt med förstudien pågår Socialdepartementets arbete med att både sammanställa remissvar som inkommit på förslaget till Nationell läkemedelslista och att utforma en lagrådsremiss där förstudien är ett av de centrala underlagen.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login