Nationell trafikvecka med fokus på hastighet

By on 16 augusti, 2022
Arkivbild

I samband med att skolorna startar efter sommaren har Polisen varje år en nationellt samordnad trafiksäkerhetsinsats med fokus på trygghet och hastighet på lokalt viktiga platser runtom i landet.

 Under vecka 33 fokuserar polisen på hastighet och den nationella trafikveckan kommer att innebära ett ökat antal trafikkontroller i tättbebyggda områden runtom i landet.

Hastighetskontrollerna koncentreras till platser där det lokalt är allra viktigast. Det kan vara i närheten av skolor och förskolor där det är många oskyddade trafikanter men även i andra miljöer i tättbebyggt område, till exempel i stadscentrum eller vid köpcentrum.

– Skolmiljön ska vara säker för våra barn och ungdomar även ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, säger poliskommissarie Erling Andersson.

Även små hastighetsöverträdelser kan vara skillnaden mellan liv och död. Enligt Trafikverket finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att överleva en kollision med ett motorfordon i 30 kilometer i timmen. Vid 50 kilometer i timmen däremot är chansen att överleva minimal.

– Vi skulle kunna spara många liv varje år om alla höll sig till hastighetsbegränsningarna. Många är nu tillbaka på jobbet efter semestern. Dessutom är det många barn som nyss börjat skolan och har liten vana att befinna sig i trafiken. Det rör sig mycket folk på vägarna och alla ska kunna känna sig trygga och säkra. Vi vill att fler ska följa hastighetsbegränsningarna och ett sätt att uppnå det är genom hastighetskontroller, säger Erling Andersson.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login