NBA-spelaren Jonas Jerebko spelar basket-EM för Sverige.

Av på 20 maj, 2013

NBA-spelaren Jonas Jerebko, till vardags i Detroit Pistons, var med och tog Sverige till EM 2013. Nu är det klart att Jonas kommer att spela för Sverige i EM i Slovenien, 4 till 22 september 2013.

– Det ska bli jäkligt kul att åka till EM och tävla mot de bästa lagen i Europa. Jag har spelat med alla som är aktuella för laget utom Jeff Taylor (NBA-spelare i Charlotte Bobcats), men honom har jag spelat mot. Jag och Jeff har snackat lite med varandra under säsongen om att spela EM, så nu ska det bli kul att få spela med honom också, säger Jonas.

När Sverige spelar EM för första gången sedan EM gick i Sverige 2003 gör man det alltså med två NBA-spelare. Jeff Taylor gav positivt besked för ett par veckor sedan.

– Jonas är ett av våra affischnamn och var dessutom med och tog oss till EM. Då är det så klart väldigt roligt att han vill och kan vara med och spela i EM också. Med både Jonas och Jeffery Taylor i laget får vi så goda sportsliga förutsättningar vi kan begära. VI fick en tuff lottning, då är det väldigt skönt att kunna ställa upp med våra bästa spelare, säger landslagschefen Jonte Karlsson.

Jonas kom femma i poängligan i EM-kvalet sommaren 2012 med 20,3 poäng per match i snitt. Jonas bidrog också med knappt sju returer och fem assist per match. Jonas var också en självklar ledargestalt som förde med sig självförtroende och en självklarhet i spelet.

– Jag är hemma i Sverige och tar det lite lugnt nu, jag har mest fiskat och varit med familjen. Nästa vecka åker jag tillbaka till USA och börjar träna igen. Programmet är inte helt klart än, men förmodligen åker jag till Las Vegas och tränar med andra NBA-proffs lite senare. Sedan ansluter jag till det svenska laget 19 augusti. Vi känner varandra sedan tidigare och då får vi lite tid på oss att spela ihop oss och få ihop laget, säger Jonas.

Sverige inleder EM 4 september mot Grekland. Sedan följer match mot Finland 5 september. Sverige har en vilodag 6 september innan man sedan spelar tre dagar i rad, mot Ryssland, Turkiet samt Italien. De tre bästa lagen i de fyra grupperna går vidare till ett nytt gruppspel där man spelar om en plats i kvartsfinalen.

Det är en tuff lottning Sverige har fått, med åtminstone tre lag som tycker sig ha chans att vinna hela turneringen.

– Jag tror ärligt talat inte att det spelar så stor roll med lottningen. I ett EM är de bästa lagen med, det ska bli otroligt kul att få möta dem med Sverige, säger Jonas Jerebko.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in