NCC renoverar anrik skola i Örebro

Av på 22 december, 2014

Efter att Karolinska skolan i Örebro fått flera vattenläckor på kort tid totalrenoveras nu den 200-åriga skolan. NCC bygger om med hänsyn till kulturhistorien och bygger till en matsal och lektionssalar. Det ger plats för 150 fler elever. Futurums order är cirka värd 2o0 MSEK.

– På vissa ställen har vi dragit bort sju lager linoleummattor och bakom väggar vi rivit har vi hittat dolda utrymmen, där en gammal orgel och porslinspissoarer stått gömda. Vattenläckorna i våras ledde till en omfattande modernisering som vi nu gör i samarbete med byggnadsvårdsexperter för att bevara skolan kulturhistoriska värden, säger projektchef Peter Berggren på NCC.

Skolbyggnaden, med äldsta huset från 1780, har byggts ut i omgångar till 1950-talet och är idag Örebros största gymnasium. Det är nu utrymt och NCC renoverar alla nio skolhus, totalt 11 600 kvadratmeter, i etapper. De delar som byggs om ska stå klara till höstterminen 2015 och de nya delarna till vårterminen 2016.

De två nya tillbyggnaderna på totalt 2 800 kvadratmeter länkas till befintliga byggnader. En av dem blir en ny matsal i ett plan, den andra fyra våningar med nya lektionssalar. De får en putsad fasad liksom övriga hus men med ett mer nutida uttryck. Tillsammans med ombyggnad och en del nya planlösningar i befintliga hus ger de plats för ytterligare 150 elever. Totalt blir det 1 100 elever.

– Det blir en fräsch och modern skola men ”Karros” själ bevaras. Vissa delar är skyddade kulturminnen, som huvudbyggnadens trapphall och aulan, och får inte förändras. Även ett antal fönsterkarmar bevaras med renovering. Men för att uppfylla dagens krav på brandsäkerhet ersätts till exempel dörrar med kopior av originalet, säger Göran Lunander, vd på Futurum Fastigheter.

Alla vatten- och avloppsrör byts ut liksom ventilationen som blir värmeåtervinnande och effektiviserar skolans energianvändning. Några befintliga lufttrummor kan även återanvändas.

Arbetet genomförs i Partnering – ett nära samarbete mellan projektets nyckelaktörer, som tillsammans i öppen dialog hittar de bästa lösningarna för kvalitet, ekonomi och tidsplan.

Nyligen beslutades att Karolinskas Biologiska museum blir kvar på skolan. Renovering av det ingår därför inte i denna order. Vem som får uppdraget är inte klart i skrivande stund.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in