Nils-Göran ”Pliggen” Lindén i Fellingsbro inom svensk ishockey får pris

By on 11 maj, 2022
Bild: Betsson

Nu står det klart vilka lokala eldsjälar inom svensk ishockey som tilldelas det nyinstiftade priset ”Äkta Hockeyhjältar”. Från Limhamn i söder till Inbyn i norr har 21 eldsjälar tilldelats priset på 10 000 kronor efter en nomineringsprocess och en jury med bland annat Christian ”Fimpen” Eklund och Jonas Björkman.

……..

En av eldsjälarna som får pris inom svensk ishockey är Nils-Göran ”Pliggen” Lindén i Fellingsbro, Örebro.

”En riktig eldsjäl med stort engagemang för integrationen inom sporten.

Pliggen” har efter sin pension lagt stor del av sin tid i ishallen.

Här ser han till att nyanlända får pröva på isen, att barn får låna utrustning och de som behöver extra stöd för hjälp.”

……..

Människor med stor passion för hockeyn, de som slipar skridskor, tvättar matchtröjor, serverar korv, tröstar, hejar och ser till att allt bara går runt så hockeyn kan leva. Bakom initiativet står Betssons Idrottsfond och Christian ”Fimpen” Eklund som under våren även spelat in Fimpens Resa 4 som fokuserat på just gräsrötterna inom svensk hockey.

Eldsjälarna har valts ut efter en bred nomineringsprocess med över 400 nomineringar, där juryn till sist valt ut sina 21 vinnare, en per län. Som utöver hyllningen erhåller 10 000 kronor var.

– Hockeyn är mitt liv. Under alla mina år på isen har jag träffat och haft stort stöd av många människor som helhjärtat lagt massvis av sin tid på att hjälpa oss i laget. Och det oftast helt oavlönat. Utan deras insatser vet jag inte om jag haft den hockeykarriär som blev. Därför känns det extra viktigt för mig personligen att får vara med och dela ut det här priset säger Christian ”Fimpen” Eklund.

– Det har varit fantastiskt att få läsa nomineringarna som kommit in. Man blir varm i hjärtat över att se hur många engagerade människor det finns inom hockeyn. Det är de verkliga hjältarna och vi är helt beroende av deras engagemang – utan gräsrötterna frodas inte eliten. Det är därför detta känns så viktigt och kul att belysa, säger Mattias Wennerkvist, Sverigechef på Betsson.

Det här är första gången som Betssons Idrottsfond delar ut priset ”Äkta Hockeyhjältar”. Fonden, som är skapad för att stötta svensk idrott och möjliggöra drömmar, har under vintern följt svensk ishockey i de lägre divisionerna. Syftet har varit att lyfta fram och hylla alla de som med stor värme och kunskap arbetar för att svensk hockey ska leva över hela landet.

…………….

De 21 vinnarna i Äkta Hockeyhjältar 2022 är:

Pierre ”Pompom” Törnqvist, Olofströms IK, Blekinge – ”En ideell kraft och en fixare utan dess like. ”Pompom” har varit med länge och bidragit med sin tid, och egna pengar, för att vi kunnat kämpa på i div 2 Södra.”

Gert Gustavsson, Smedjebackens HC, Dalarna – ”Vid sida av heltidsjobbet och ett stort familjeåtagande är Gert också ideellt arbetande ordförande i klubben. En förebild som gör allt från att välkomna i entrén, boka bussresor, tampas med kommunen och stöttar föreningen i vått och torrt.”

Markus ”Baggen” Baggström, Sandviken IK, Gävleborg – ”Mångårig tränare i klubben. En eldsjäl med stort hjärta och engagemang för damhockeyn vars insatser satt Sandviken på kartan.”

Fredrik Melin, Sudrets HC, Gotland – ” En person som varit klubben trogen hela livet. Från tongivande spelare till ungdomstränare, sportchef och ordförande. Hans insatser har även varit starkt bidragande till ungdomsinitiativet Skridskoteknik.”

Jens Berggard, Halmstad Hammers, Halland – ”Juniortränarlegend som gör allt för att alla ska må bra. En man med stort hjärta som utvecklar både spelare och person. En insats som gör gott även bortom rinken.”

Håkan ”Håkke” Lysén, Östersunds IK, Jämtland – ”Många tidiga morgnar, eftermiddagar och sena kvällar efter jobbet som ”Håkke”, alltid med gott humör, sett till att alla spelare har bästa möjliga materiel till såväl match som träning. Efter bortamatcher är han till och med på plats innan sitt riktiga jobb och tvättar matchställ när vi andra sover.”

Andreas Johansson, Nässjö HC, Jönköping – ”Ishallsansvarig, materialare för ungdomslaget, styrelsemedlem, förälder och alltid den som ställer upp för andra, ja det är Andreas. Klubbens pumpande hjärta och en värdig vinnare.”

Patrik Selming, Nybro, Kalmar – ”I över 30 år har Patrik lärt barnen i Nybro att åka skridskor. Med stort hjärta och energi har hans insatser lagt grunden för andras passion för ishockeyn i staden.”

Klas Penttinen, Åseda IF, Kronoberg – ”Klas ser till att Åseda i div 3 får förberedelser som vilken annan SHL-klubb som helst. Han är alltid först på plats och håller allt i topptrim. Sjukvårdare, materialare, kaffekokare, snickare, ett viktigt stöd och en väldigt fin människa.”

Mattias Sundelin, Dommartillsättare i Norrbotten, Norrbotten – ”Ingen domare. Ingen match. Och att det blir matcher kan vi tacka Mattias för. Mattias ser till att Norrbottens domare kan göra ett bra jobb och att alla vi andra kan njuta av hockeyn. Med trygg hand, stor kunskap och värme stöttar han domarna i deras utsatta roll.”

Nils-Göran ”Pliggen” Lindén, Knytgubbe i Fellingsbro, Örebro – ”En riktig eldsjäl med stort engagemang för integrationen inom sporten. ”Pliggen” har efter sin pension lagt stor del av sin tid i ishallen. Här ser han till att nyanlända får pröva på isen, att barn får låna utrustning och de som behöver extra stöd för hjälp.

Louise Carlén, Vita Hästen, Östergötland – ” Ett stort supporterhjärta. Kanske det största. Missar sällan en match och ställer upp för klubben i vått och torrt. Det kan vara allt från resebokningar, till servering eller souvenirförsäljning. Hennes engagemang får många nya att få upp ögonen för Vita Hästen och ishockeyn i Norrköping.”

Susan Ljung, Limhamn Hockey, Skåne – ”Med god energi och stort engagemang har Susan i många år engagerat sig i skridskoskolan. Hennes insatser får barn att lära sig åka skridskor och upptäcka glädjen med ishockey. En otroligt viktig insats för framtiden.”

Jessica Hallbeck, Segeltorp, Stockholm – ”En person det lyser hockey om. Det går inte att räkna antalet ideella timmar hon lagt som materielansvarig vilket får laget att gå runt. Klubbens själ och hjärta. ”

Tomas Damgaard, Gnesta Bluewings, Södermanland – ”Visar alltid ett brinnande engagemang för sporten och ett gott ledarskap. Ibland när det är ont om folk till match och förutsättningarna är tuffa är han först med att själv snöra på sig skridskorna och hoppar in från tränarbåset.”

Alice Sikberg, SHK Hockey, Uppsala – ”En förkämpe för jämställd ishockey som får unga tjejer intresserade för sporten. Hennes insatser är ovärderliga för damlaget vilket lockar spelare, och intresse, från land och rike runt.

Martin ”Blå” Blomquist, Grums IK, Värmland – ”I över två decennier har Martin engagerat sig som materialare för juniorerna. Han bor praktiskt taget i hallen och ser till att alla kan spela med fina förutsättningar. Martin låser och släcker. Alltid en sån som ställer upp och brinner för att alla ska kunna spela ishockey oavsett.”

Martin Pettersson, domarlegendar, Västerbotten – ”Martin har dömt ishockey i Västerbotten i över 50 år. Hans kärlek till sporten är så stor att han än i dag, 79 år gammal, kan döma om det behövs. Allt för att ishockeyn ska fortsätta leva där han bor.”

Berthold Johansson, Kramfors Alliansen, Västernorrland – ”En sådan person som gjort allt för klubben. Ledare, styrelseledamot, byggmästare och allt i allo. Men kanske främst klubbens största supporter som idag, 82 år ung, inte missar en hemmamatch när de blåvita står på isen.”

Joakim Stenberg, Fagersta AIK Ishockey, Västmanland – ” En stor glädjespridare som får alla att må bra. Han städar, slipar, lagar och fixar det mesta åt laget. Alltid med ett leende på läpparna har han alltid något gott att säga om alla i hallen.”

Lars Keijser, LN70 HC, Västra Götaland – ”Svår att se att det finns något som Lars inte kan eller gjort för klubben. Allt från ismaskinsförare, materialare, ordförande och kommunkontakt. Lars sprider god stämning och får det mesta att gå runt. Utan Lars engagemang för ishockeyn hade klubben inte varit där den är idag med vibrerande ungdomsverksamhet och framgångsrikt A-lag.”

Fellingsbro
Örebronyheter

Källa Betsson

You must be logged in to post a comment Login