Nio miljoner till Svenska kyrkan för mottagandet av ukrainska flyktingar

By on 27 mars, 2022

Miljontals människor flyr Ukraina efter invasionen. Svenska kyrkan har en viktig roll i flyktingmottagandet i Sverige och har tilldelats nio miljoner kronor från regeringen till stöd i arbetet.

Den 17 mars beslutade regeringen att avsätta 30 miljoner kronor för civilsamhällets arbete med flyktingmottagande i Sverige med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF, har beslutat att tilldela nio miljoner kronor till Svenska kyrkan. Myndighetens generaldirektör, Lena Nyberg, säger i ett pressmeddelande att ”de ideella krafterna är helt avgörande för hur bra Sverige ska lyckas med flyktingmottagandet”.

Svenska kyrkan når genom sina församlingar och stift ut till alla delar av landet och arbetar redan med flyktingmottagande på många platser. Nu påbörjas processen med att säkerställa hur medlen ska användas på bästa möjliga sätt.

– Det är ett glädjande besked. Vi ser att församlingar är i full gång att möta och ge stöd till människor på flykt från kriget i Ukraina. Anslaget möjliggör för församlingarna att utveckla det arbetet, säger Erika Brundin, stf generalsekreterare för Svenska kyrkan.

Övriga som får del av de 30 miljonerna är Sveriges kristna råd, Rädda Barnen och Röda Korset.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska kyrkan

You must be logged in to post a comment Login