Nominera en hjälte till Livräddaren guld

By on 16 juni, 2024

Svenska Livräddningssällskapet lanserar nya märket Livräddaren Guld för att hylla hjältar som räddat liv, Svenska Livräddningssällskapet presenterar under juni 2024 märket ”Livräddaren Guld”.

Till skillnad från andra märken, som tas genom att testa sin sim- och livräddningsförmåga, kommer Livräddaren Guld endast delas ut till ett fåtal utvalda individer som räddat liv eller på ett betydande sätt bidragit till det.

Under sommaren kommer allmänheten över hela Sverige att kunna nominera personer som gjort en insats under detta eller föregående år. Livräddaren Guld kommer att delas ut årligen.

De insatser som Svenska Livräddningssällskapet vill belöna kan vara stora och små. Allt från att dyka i vattnet för att rädda någon, till att kalla på hjälp eller påminna andra om att använda flytväst. Målet är att uppmärksamma att alla insatser kan göra skillnad vid drunkning.

Nominering sker på Svenska Livräddningssällskapets hemsida och nomineringsperioden är öppen fram till den 18 augusti. En jury kommer att granska alla bidrag och välja ut vinnarna, som sedan presenteras och tilldelas märket under Svenska Livräddningssällskapets höstmöte i oktober.

− Livräddaren Guld är vårt första nya märke på lång tid, och det unika är att det endast kommer att delas ut i ett fåtal exklusiva exemplar per år. Vi tar det här initiativet för att uppmärksamma vikten av att aldrig bada eller vistas i och på vatten ensam, och hur viktiga dina medmänniskor är om något händer. Vi vill belöna och uppmärksamma civilkurage, något som blir allt viktigare i samhället idag, berättar Mikael Olausson, generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet.

− Genom initiativet Livräddaren Guld vill Svenska Livräddningssällskapet inte bara hylla hjältar, utan också påminna om vikten av vattensäkerhet och simkunnighet i samhället, avslutar Mikael Olausson.

Simkunnighet är en livsviktig färdighet, och Svenska Livräddningssällskapets märken ingår som en naturlig del i simskolan. Tyvärr sjunker simkunnigheten bland många unga idag, bland annat på grund av pandemin. Detta visar till exempel rapporter från Skolverket.

Man kan nominera till ”Livräddaren guld” på https://svenskalivraddningssallskapet.se/nominera-en-hjalte/.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

You must be logged in to post a comment Login