Nora kommun satsar på ”Dans för hälsa”

Av på 2 juni, 2021

Med start i augusti kommer tjejer på högstadiet och gymnasiet erbjudas möjligheten att dansa utan krav på prestation. Satsningen är en ett samarbete mellan Nora kommun och Studiefrämjandet via ett projekt med Region Örebro län.

Dans för hälsa är en vetenskapligt utvärderad metod som innebär att elever erbjuds möjligheten att regelbundet dansa utan krav på prestation. Det är i stället den kravlösa rörelseglädjen som ligger i fokus. Metoden används för att stärka det psykiska välmående bland tonårstjejer som besväras av lättare psykosomatiska symtom såsom ont i magen, stress, sömnsvårigheter, oro, ängslan eller nedstämdhet. Två dansinstruktörer har nu utbildats i metoden för att kunna genomföra konceptet i Nora kommun.

– Dans för hälsa, som ju är ett evidensbaserat projekt, fokuserar på hur tjejers psykiska välmående kan utvecklas i en positiv riktning med hjälp av fysisk aktivitet, säger Christian Kokvik, skolchef i Nora kommun.

Dans för hälsa riktar sig till tjejer som bor i Nora och går på högstadiet eller gymnasiet. Kursen är kostnadsfri och genomförs på Allaktivitetshuset i Nora under hösten, med start i augusti. Anmälan sker via kurator eller skolsköterska på Karlsängskolan. En intresseanmälan kan även göras på Studiefrämjandets hemsida. Inga förkunskaper behövs för att kunna delta.

Enligt Region Örebro läns undersökning ”Liv & hälsa ung” har tonårsflickors uppskattning av sitt allmänna hälsotillstånd stadigt gått nedåt i länet sedan 2011. Att ofta eller varje dag känna oro, ängslan eller nedstämdhet är tre till fyra gånger vanligare bland flickor än bland pojkar, både i kommunen och i länet. Det här är en negativ utveckling som Nora kommun vill hjälpa till att motverka.

– Det här är en satsning som jag länge har sett behovet av i mitt tidigare uppdrag som chef för elevhälsan på Lindesbergs kommun. Dans för hälsa är en viktig hälsofrämjande insats som ger tjejer en möjlighet att träffas och dansa, utan att förväntas prestera, säger Christian Kokvik.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: Nora Kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in