Nordkorea: Varning om hunger i torkans spår

Av på 16 juni, 2019

En hink i taget. Fyll, lyft upp och bär till torrspruckna åkrar. Just nu upplever delar av Nordkorea en allvarlig torka, där människor gör vad de kan för att försöka rädda sina grödor och bevattnar för hand. Nu ökar Röda Korset sina hjälpinsatser och sätter in vattenpumpar.

—Vi är djupt oroade över situationen. Redan är nära 11 miljoner människor, över 43 procent av befolkningen, i behov av humanitär hjälp för att klara sig. Förra året var matproduktionen den lägsta på ett årtionde och i år är det ännu sämre, säger Margareta Wahlström, ordförande i Svenska Röda Korset, och som besökte Nordkorea förra året.

—Värst är situationen för barn under fem år, gravida och ammande kvinnor, äldre, kroniskt sjuka och människor med funktionsvariationer.

Nyligen besökte  Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Nordkoreas Röda Kors några av de drabbade områdena för att göra en bedömning av hjälpbehoven. I Unpo-ri, Unha-ri och Ryulsong-ri i Södra Hamgyong-provinsen har väderförhållanden varit oregelbundna sedan januari. Bristen på snö och regn har lett till att jorden inte återfuktats tillräckligt och plantering av vårgrödorna har begränsats. Detsamma gäller påfyllnad av bevattningsreservoarerna. Temperaturen har också varit högre än normalt. Eftersom nästa skörd inte sker förrän i september kämpar man för att rädda sina grödor och bevattnar fälten för hand.

På marknaderna fanns det färre varor och även de allmänna matransonerna har minskat. Barn, äldre och de med funktionsvariationer får nu 250-300 gram ris eller majs per person per dag. Förra året var motsvarande matranson 280-330g medan jordbrukare erhöll 600 gram per dag.

—Många överväger att sälja sina grisar och kycklingar för att ha råd att köpa säd för att dryga ut portionerna. Vanligtvis äter man inte kött eller ägg. Tofu däremot är en vanlig form av protein men äts bara var femte dag på grund av priset. Detta är inte hållbart, säger Margareta Wahlström.

—Brist på tillräckliga portioner av näringsrik mat har omfattande och långvariga konsekvenser. Utbredd undernäring hotar en hel generation barn. Även tillgången på dricksvatten är knapp och risken för vattenburna sjukdomar ökar.

Hon pekar på att kraft och resurser måste läggas på att identifiera de som drabbats av undernäring och se till att de får adekvat stöd.

—Samtidigt måste vi agera snabbt med insatser som kan bidra till att rädda skörden och säkerställa att människor i de värst drabbade byarna har tillgång till mat.

—Enkla insatser kan vara mycket effektiva. Det vet vi från extremhettan 2018, då vi satte in vattenpumpar, bensin och tält för att skydda de som sköter pumparna. Sedan måste risken för spridning av vattenburna sjukdomar minskas. Även skolorna behöver bedriva undervisning om god hygien och varsam hantering av vatten.

22 000 människor får nu hjälp av IFRC som bistår med drygt 730 000 kronor till mobila vattenpumpar för bevattning.

FAKTA
Röda Korset har varit på plats i Nordkorea sedan 1995. Arbetet bedrivs av Nordkoreas Röda Kors som är den ledande humanitära organisationen och en av få med tillträde till byar och landsbygd. Organisationen har 110 000 volontärer och finns över hela landet. Särskilda team har utbildats för katastrofrespons på nationell och provinsiell nivå.

Svenska Röda Korset stödjer både katastrofhantering och ger långsiktigt bistånd. Nyligen besökte också en delegation från Nordkoreas Röda Kors Sverige för att förbättra sina kunskaper om jordbruk.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in