November – värsta inbrottstiden

Av på 9 november, 2013

Hösttider är också inbrottstider. En sammanställning från försäkringsbolaget If visar att november är den månad då det sker flest bostadsinbrott. Dessutom använder tjuvarna nya metoder för att ta sig in.

Bostadsinbrotten ökar kraftigt på hösten. Under november 2012 anmäldes enligt Brottsförebyggandet rådet (Brå) 3 963 bostadsinbrott, inklusive källare och vind. Det innebär att November är den månad på året då det sker flest inbrott. Samtidigt väljer många att resa utomlands under hösten. Enligt Ticknet ökade höstlovsresandet med 13 procent jämfört med förra året.

– Risken för inbrott ökar givetvis om man inte är hemma. Mörkret underlättar dessutom för tjuven. Det bästa är att samverka med sina grannar för att slippa råka illa ut. Och så ska man låta bli att skriva på Facebook att man ska ut och resa, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Inbrottstjuvarna använder sig av alltmer raffinerade metoder för att ta sig in i bostäderna. Det finns fall där villalarm misstänks ha slagits ut med hjälp av störningssändare och lås kan öppnas med samma verktyg som låssmeder använder.

– Även om ett godkänt larm minskar risken för inbrott bör man inte se det som ett garanterat skydd. Se därför till att förvara särskilt värdefulla saker i bankfack och tänk på att inte ha för mycket kontanter hemma. Se även till att skaffa låskåpa till dörren, det försvårar för tjuvarna, säger Caroline Uliana.

Totalt anmäldes 39 552 inbrott i bostäder, källare och vindar under 2012 enligt Brå.

Ifs 10 tips – så minskar du risken för inbrott
1.Samverka med dina grannar och hjälps åt att ha uppsyn. Ta in post, vattna blommor och skotta snö.
2.Gör så att bostaden ser bebodd ut. Sätt timer på lampor och radio.
3.Förvara redskap och verktyg så att de inte kan användas som hjälp att ta sig in. Stegar bör vara fastlåsta om de förvaras utomhus.
4.Installera godkända larm och ha gedigna lås med låskåpa.
5.Glöm inte bra lås även på altan- eller balkongdörr.
6.Tänk på att aldrig förvara större mängder kontanter hemma.
7.Ha inte stöldbegärliga föremål liggandes synliga genom fönstren.
8.Byt ut fönsterkrokar och ersätt med fönsterlås. Det försvårar avsevärt för tjuven.
9.Skriv inte i sociala medier att du ska resa bort.
10.Inventera och fotografera dina saker, spara på kvitton, tillverkningsnummer, dokumentera gravyr på smycken med mera. Detta hjälper polisen att spåra gods som anträffas hos misstänkta personer. Det hjälper dig också i kontakten med försäkringsbolaget.

Bostadsinbrott 2012

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in