Nu åker mer kabel ner i backen: ”Minimerar risken för strömavbrott”

Av på 17 december, 2020

I början av december startade kommunägda Linde energi ytterligare ett stort grävprojekt, där drygt en mil luftburna elledningar ersätts med jordkabel. Det ger ett mer stabilt, driftsäkert och hållbart elnät på en sträcka mellan Ringaby och Sundby, utanför Fellingsbro.

– Det här är ett område som historiskt sett varit drabbat av många strömavbrott på grund av fallande träd och fåglar som flyger in i elledningarna. Varje strömavbrott har dessutom drabbat flera hundra kunder, säger Ola Andersson, chef Anläggning på Linde energi.

– Att vi nu ersätter luftledningar med jordkabel och dessutom förstärker de luftburna elledningar som inte kan grävas ner ger ett stabilare och mer driftsäkert elnät, vilket i sin tur minimerar risken för strömavbrott, fortsätter Ola Andersson.

Tidigare har det inte varit möjligt att rusta området, då det bara funnits en så kallad matningsväg. Tack vare ett projekt mellan Ringaby och Sticklinge, som genomfördes förra året, har Linde energi skapat en rundmatning och kan nu gräva ner ledningarna utan större störningar för de boende i området.

– Vi ansvarar för cirka 180 mil elnät. Vi har ett ansvar för att infrastrukturen fungerar och är redo för de utmaningar en ökad elektrifiering av samhället innebär. Vårt elnät är helt enkelt en viktig del i bygget av framtidens Bergslagen, framhåller Joakim Johansson, affärsområdeschef El på Linde energi.

– Vi investerar miljontals kronor varje år och arbetar långsiktigt och målmedvetet med att förstärka elnätet, alltid med hållbarhet som ledstjärna, avslutar Joakim Johansson.

Arbetet förväntas pågå fram till sommaren 2021.

Ett liknande grävprojekt är i full gång mellan Åbyhammar och Österhammar, strax öster om Blixterboda.

Projektet i siffror:

  • 6 kilometer högspänningskabel och 4,7 kilometer lågspänningskabel grävs ner
  • 4,6 kilometer högspänningsledning och 2,2 kilometer lågspänningsledning rivs och de kreosot-behandlade stolparna skickas till deponi
  • 1,2 kilometer luftburen elledning förstärks med BLL-lina, som är isolerad med ett ytterhölje i återvinningsbar plast
  • 2 nya nätstationer med 4 stycken fjärrfrånskiljare
  • 3 nya seriesatellitstationer
  • Total investering: drygt 5 miljoner kronor

Länet | Fellingsbro
Örebronyheter

Källa: Linde energi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in