Nu börjar båtsäsongen – även för tjuvarna

By on 15 april, 2017
Foto: Tyska polisen

Årligen stjäls båtar och båtmotorer för tiotals miljoner kronor. Så här gör du det svårare för tjuvarna.

Båtsäsongen närmar sig och många är redan i full gång med båttvätt och sjösättning. Stöldskydd av båt och motor har dock en tendens att glömmas bort.

I en undersökning som genomförts av Norstat på uppdrag av Securmark förra året, uppgav en av tre norska båtägare att deras båt inte var tillräckligt skyddad mot stöld.

Det är ofta få och små åtgärder som behövs. Om båtägarna investerar lite tid och pengar i att stöldskydda båt och motor minskar risken för att bli bestulen på de fina dagarna på sjön, säger Securmarks VD Jostein Tveide.

När båtarna är redo för sjösättning, är också tjuvarna redo: Våren är högsäsong för stöld av båtar och båtmotorer.

I likhet med polisen och försäkringsbolag ser vi en tydlig tendens till att det stjäls mest på våren och hösten. Många av stölderna sker också på upptagningsplatsen när snön försvinner och presenningen tas bort, säger Tveide.

Securmark har utarbetat en checklista med tio punkter som både gör det svårare för tjuven och även ökar sannolikheten att du ska få tillbaka dina värdeföremål om du skulle ha oturen att bli bestulen på båt/motor.

Vi har arbetat med att stöldskydda båtar och båtmotorer sedan 1988. Råden bygger på den erfarenhet vi har fått under alla dessa år. Vi rekommenderar att båtägare gör en säkerhetskontroll i samband med annat arbete och underhåll på båt och motor, säger Tveide som betonar att alla råd naturligtvis inte gäller för alla.

Men många stölder hade kunnat undvikas om båtägarna hade haft en större medvetenhet om stöldskydd. Det är trots allt mycket stora värden vi pratar om, säger Jostein Tveide på Securmark.

Säkerhetskontroll:

  1. Planera var – och hur – du vill låsa båten och motorn. Undvik att låsa båten i stävöglan då den är lätt att kapa av för tjuvar.
  2. Kontrollera att vajer/kedja och lås är i bra skick. Använd produkter godkända av ditt försäkringsbolag. Dessa kan du köpa på de flesta ställen där du köper båtutrustning.
  3. Ta bilder av båten och motorn, från olika vinklar, utvändigt och invändigt. Bilderna är mycket användbara för eventuell anmälan och efterlysning av båten. Vi rekommenderar att ta nya bilder inför varje säsong. Det är oftast lättare att ta bra bilder innan båten sjösätts.
  4. Om du har möjlighet: välj en båtplats som bevakas av vaktbolag.
  5. Märk båt och motor med ett stöldmärkningssystem godkända av ditt försäkringsbolag.
  6. Varningsdekaler på båt och motor har en stor preventiv effekt. Byt ut slitna dekaler.
  7. Gör en bedömning av vilken typ av utrustning du har liggande i båten och vad du tar med dig hem. Undvika att förvara dyrbar och stöldbegärlig utrustning synligt i båten.
  8. Har du gjort uppgraderingar på båten under vintern? Kontrollera dina försäkringar och se till att uppgraderingar också omfattas.
  9. Kontrollera regelbundet båtens lås och förtöjningar.
  10. Se efter grannbåten också! Många stölder kan undvikas genom att alla i båthamnen är uppmärksamma och håller koll. Många båthamnar har god erfarenhet av att införa stöldhämmande åtgärder. Kontrollera med din båthamn.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login