Nu firar folkhögskolan 150 år

Av på 14 november, 2018

I år fyller folkhögskolan som studieform i Sverige 150 år. Jubileet uppmärksammas av Örebro läns sex folkhögskolor och Örebro läns bildningsförbund med föreläsning och firande.

På fredag samlas cirka 1000 folkhögskoledeltagare och lärare för att bland annat lyssna till gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, förundras av magikern Kalle Nilsson och lyssna till artisten Boris René. Redan på torsdag föreläser tidigare biståndsminister Pierre Schori på temat ”Demokrati och fred i Trump och Putins tid”.

Jubileumsprogrammet speglar hur folkhögskolan under 150 år stärkt och utvecklat demokratin genom att höja bildningsnivån i samhället, minska utbildningsklyftorna, bredda intresset för kulturlivet och inte minst stärka individens förmåga att påverka sin egen livssituation och delta i samhället. Med en stadig tillväxt på 50 skolor vart 50:e år finns idag 155 folkhögskolor i landet.

Folkhögskolan är i allra högsta grad är en vital, levande och relevant 150-åring som fångar upp och möter många samhällsbehov, Folkhögskolan som skolform är en framgångssaga som definitivt är värd att fira.

Staten har gjort stora satsningar på folkhögskolan de senaste åren. Kärnverksamheten med allmän kurs och särskilda kurser har tillförts extra medel motsvarande 8000 extra platser, en utökning med ca 25 procent. Andra riktade satsningar har till exempel gjorts för korttidsutbildade och nyanlända.

Dessa satsningar visar att det finns en politisk vilja att fortsätta stärka folkhögskolan, som redan sedan starten varit en unik skolform, rektorerna menar att folkhögskolan måste fortsätta prioriteras ekonomiskt och att dess goda arbete och resultat behöver fortsätta synliggöras.

Folkhögskolan erbjuder verkligen bildning för alla. Därför samlas länets sex folkhögskolor för att känna den gemensamma styrka och mångfald som funnits i skolform i 150 år och förhoppningsvis kan bestå i 150 år till.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in