Nu har 3,4 procent fått sin första dos i Örebro län

Av på 5 februari, 2021
Arkivbild

Vaccineringen mot covid-19 är igång i Sverige, här är de senaste siffrorna om hur det går i Örebro län och resten av landet.

Totalt har 8 302 personer i Örebro län fått sin första vaccindos fram till vecka fyra, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 3,4 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

.

.

.

.

Vaccinationstakten minskar i Örebro län

Förra veckan fick totalt 430 personer sin första vaccindos i Örebro län. Det är färre än veckan innan (−2 607 personer). Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

En av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför är det framför allt äldre som fått vaccin hittills.

I Örebro län har nu 9 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos. Men skillnaderna är stora: 41,1 procent av de allra äldsta, 90-plussarna, har fått sin första dos, jämfört med bara 3,7 procent av 70- till 79-åringarna.

Vaccinationstakten behöver öka betydligt

Regeringens målsättning är att alla vuxna ska erbjudas vaccin innan slutet på juni. Vi är ännu i starten av vaccineringen och takten kommer att öka rejält under kommande månader, men med den nuvarande vaccinationstakten kommer vi inte att nå det målet.

I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer 19 procent av alla vuxna i Örebro län att ha fått minst en vaccindos vid slutet på juni. Det skulle dröja 32 månader (över två år) innan målet nås.

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar, eftersom takten väntas öka kraftigt med fler godkända vaccin och större vaccinleveranser under våren.

Örebro län håller ett genomsnittligt tempo

Totalt har 276 008 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 3,4 procent av landets befolkning, fram tills 4 februari. 0,5 procent har fått bägge doser.

Jämfört med andra regioner är det en ganska genomsnittlig nivå i Örebro län som fått sin första vaccindos. Skillnaden mellan regionerna är betydande. Gotlands län har vaccinerat mer än tre gånger så stor andel av sin befolkning som Västernorrlands län.

Vaccinerade per kommun i Örebro län

Kommun Antal vaccinerade med minst en dos Andel (%)
Lekeberg 299 4,7
Laxå 211 4,6
Hallsberg 418 3,3
Degerfors 317 4
Hällefors 217 3,9
Ljusnarsberg 170 4,3
Örebro 3 903 3,2
Kumla 424 2,5
Askersund 370 4
Karlskoga 1 124 4,6
Nora 255 3
Lindesberg 594 3,2

.

Hälsa | Länet
Örebronyheter

Källa Newsworthy
Metod och kommentarer
Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.
Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in