Nu inleds den olycksdrabbade cykelsäsongen

Av på 18 maj, 2021
Arkivbild

Med stigande temperaturer, sopade gator och barn som är ivriga att komma ut och leka inleds nu den olycksdrabbade cykelsäsongen. Cykling är både bra lek och rolig träning för barn, men det finns också risker. Drygt 10 000 cyklande barn skadas varje år så allvarligt att de måste söka akut sjukvård*. Trygg-Hansas barnexpert Alexandra Björnsson ger sina bästa tips som hjälper föräldrar att minska olycksrisken.

De flesta barn som skadas i cykelolyckor gör det mellan april och oktober och de vanligaste skadorna är på handleder, underarmar, knän, armbågar och huvud. Enligt Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, finns viktiga säkerhetsåtgärder att vidta innan man släpper iväg sitt barn på cykeln.

– Barn mår bra av att vara ute och leka, men som förälder är det viktigt att minska skaderisken. Särskilt under pandemin, för att inte belasta vården ytterligare. Väldigt många cykelolyckor kan förhindras om rätt säkerhetsåtgärder vidtas, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Tänk till om barnet får ärva

En viktig åtgärd är att barnet har rätt storlek på cykeln. Det är inte ovanligt att ett barn får ta över cykeln från ett äldre syskon eller att man köper en cykel som barnet får växa i. Cykeln är lagom stor när barnet sitter på sadeln och når marken med båda fötterna.

– Många cykelolyckor som slutar på sjukhus skulle kunna undvikas om barnet bär cykelhjälm. Hjälmen måste sitta rätt på barnets huvud och även här är det riskfyllt att ärva då hjälmen kan vara i fel storlek. Tänk också på att påminna barnet om att ta av sig hjälmen när cykelfärden övergår i annan lek, så att hjälmen inte fastnar i något när barnet leker, säger Alexandra Björnsson.

Många barn släpps ut alldeles för tidigt i trafiken, menar Alexandra Björnsson. Som förälder bör man följa med sitt barn ut och cykla fram till det att barnet är i ungefär tolvårsåldern. Forskning **visar att barn under tolv år inte är mogna att läsa av andra trafikanter och trafiksituationer, även i lugna miljöer med lite trafik.

Skippa stödhjulen

Det är bra för barn att börja lära sig att hantera en cykel vid ungefär 1,5 års ålder och då är en trehjuling en passande första cykel. När barnet börjar närma sig tre år är det bra att börja träna upp balansen med en springcykel. Vid fem-sex års ålder är de flesta barn mogna för en tvåhjuling med pedaler, där man som förälder till en början kan springa bakom och hålla i pakethållaren eller en stödpinne.

– Vid fem-sex års ålder, eller för vissa kanske lite tidigare, är de flesta barn redo att börja lära sig cykla på en tvåhjuling med hjälp av en vuxen. Men skippa helst stödhjulen, de inger en falsk känsla av balans och förskjuter barnets balansinlärning. Att som vuxen vara med när barnet lär sig cykla ger också möjlighet att prata med barnet om vad som är viktigt att tänka på när man cyklar i trafiken, säger Alexandra Björnsson.

Barnens experts åtta tips för säker cykling:

  • Enligt lag ska alla barn under 15 år använda cykelhjälm.
  • Barn upp till sju år ska använda en särskild småbarnshjälm med grönt spänne som löser ut vid tryck och hjälmen ska vara CE-märkt.
  • Vid tre års ålder kan det vara lämpligt att byta trehjulingen mot en springcykel för att öva upp balansen innan man lär sig cykla på riktigt.
  • Vänta med tvåhjuling med pedaler till dess att barnet är ungefär fem-sex år.
  • Köp inte en för stor cykel som barnet kan ”växa i”. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå marken.
  • Kontrollera att pedalerna har en räfflad yta, så att inte foten halkar av.
  • Cykeln måste enligt lag ha ringklocka.
  • På en barncykel behövs lyse bara om den ska användas när det är mörkt. Då måste cykeln också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula på sidorna.
  • Först vid ungefär 12 års ålder är barn generellt sett mogna för att cykla i en trafikerad miljö.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Trygg-Hansa

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in