Nu kommer den digitala deklarationen

By on 7 mars, 2023
Arkivbild

Från den 6 mars och senast den 10 mars får alla som tar emot Skatteverkets post digitalt sin deklaration i den digitala brevlådan. Totalt är det 8,3 miljoner deklarationer som skickas ut i år, och de flesta får den digitalt.

En nyhet i år är att även de som får deklarationen digitalt får koder för godkännande om det inte finns bilagor att fylla i. Det innebär att de enkelt kan godkänna genom att ringa eller sms:a. Deklarationstjänsten öppnar den 14 mars.

Totalt är det 8 329 202 personer som får en deklaration digitalt eller på papper i år. Pappersdeklarationerna tar längre tid att trycka och distribuera och kommer därför senare. De skickas ut mellan den 15 mars och 15 april.

– Men även den som får pappersdeklaration kan med en e-legitimation logga in och ta del av sin förifyllda deklaration digitalt på Mina Sidor redan från den 10 mars, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Deklarationstjänsten öppnar den 14 mars. Den som ska godkänna de förifyllda uppgifterna utan ändringar eller tillägg kan få sin eventuella skatteåterbäring redan den 5 eller 6 april.

Det gäller om deklarationen godkänns utan ändringar eller tillägg i appen, e-tjänsten, med telefon eller sms senast den 30 mars.

En nyhet i år är att även de som får deklarationen i digital brevlåda får koder för att kunna godkänna med ett sms eller telefon, i de fall de inte har några bilagor till sin deklaration, på samma sätt som de som får på papper.

Koder kan användas för att godkänna de förifyllda uppgifterna i deklarationen, men inte av den som ska lämna en bilaga.

– För den som bara ska godkänna kan det vara ett enkelt och snabbt sätt. Men glöm inte att kontrollera uppgifterna i deklarationen. Om en uppgift inte stämmer är det viktigt att kontakta den som lämnat uppgiften, till exempel arbetsgivare eller bank, så att de kan rätta den felaktiga uppgiften tills deklarationstjänsten öppnar den 14 mars. Det är en förutsättning för att kunna godkänna utan ändringar och få skattepengar i april, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket. 

Viktiga datum

6-10 mars – Deklarationen skickas till digitala brevlådor

15 mars-15 april – Pappersdeklarationen skickas ut

14 mars – Deklarationen öppnar

30 mars – Senaste dagen att godkänna för att få pengar i april

5-6 april – Skatteåterbäring för dem som får pengar i april

2 maj – Sista dag att deklarera

12 september – Sista dag att betala kvarskatt för de flesta. Eget datum kommer att framgå på slutskattebeskedet

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Skatteverket

You must be logged in to post a comment Login