Nu minskar polisen tiden från brott till straff

Av på 25 januari, 2021
Arkivbild

Snabbare lagföring är ett arbetssätt som drastiskt minskar tiden från ett polis-ingripande till dom – från 22 till cirka 6 veckor. Samarbete sker mellan myndigheter i hela rättskedjan och nu byggs försöksverksamheten ut.

 Försöksverksamheten, som startade i Stockholm 2018, omfattar vanliga brott som ger högst tre års fängelse, till exempel rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott och stöld. Från januari 2021 börjar även polisområdena Gävle, Göteborg, Hudiksvall, Norrköping, Karlstad, Luleå och Växjö använda arbetssättet.

Arbetssättet innebär att polispatrullen gör klar utredningen direkt när de ingripit mot en misstänkt. Patrullen kan direkt utfärda böter eller ge den misstänkte en tid i tingsrätten för huvudförhandling. Detta ökar effektiviteten i hela rättskedjan. Dessutom får den misstänkte en tydligare och snabbare koppling mellan brott och straff.

– Tiden från brott till straff har minskat från 22 till cirka 6 veckor. Utredningarna håller bättre kvalitet. Begärda kompletteringar från åklagare från har minskat från runt 20 procent till nära 7 procent. Dessutom kommer fler misstänkta till sin huvudförhandling, säger Tommy Kangasvieri, uppdragsledare för snabbare lagföring på Polismyndigheten.

Hela rättskedjan samarbetar
Det är Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket som driver arbetet tillsammans med berörda tingsrätter. Alla myndigheter har sett positiva effekter, både för den egna verksamheten, för rättskedjan i stort och för medborgare.

– Försöksverksamheten är en framgång och ett utmärkt exempel på hur vi kan skapa konkret nytta när vi jobbar tillsammans, i hela rättskedjan, inte minst på det lokala planet, säger Tommy Kangasvieri.

Återkoppling ger lärande
Arbetssättet gett flera positiva effekter för polisen. Poliserna kan göra klart många åtgärder på plats med stöd av jourhavande förundersökningsledare. På så sätt får de ett avslut direkt på plats och ärendena läggs inte på hög i lokalpolisområdet.’

– Handläggningstiderna blir kortare och kvaliteten i utredningarna bättre. Ett ytterligare plus är att poliserna få en återkoppling på varje ärende och ett kontinuerligt lärande, säger Tommy Kangasvieri.   

Försöksverksamheten pågår till och med 2022 och byggs ut successivt i hela landet. Utredare Stefan Strömberg har i uppdrag att titta på hur snabbförfarandet ska göras permanent.

Snabbare lagföring steg för steg:

  • Polispatrullen stoppar en misstänkt för exempelvis rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott eller stöld
  • Patrullen tar ställning på plats om brottet kan bli ett snabbare lagföring-ärende och ringer en jourförundersökningsledare
  • Förundersökningsledaren beslutar om snabbare lagföring är aktuellt och ger patrullen direkt stöd och återkoppling per telefon
  • Den misstänkte delges direkt och får både en tid när handlingarna med åtalet är klara i tingsrätten och en preliminär tid för sin rättegång (huvudförhandling). (Alternativt kan polisen utfärda böter direkt.)
  • Ärendet går direkt vidare till åklagare och polispatrullen kan fortsätta sitt arbete på fältet

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Polisen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in