Nu öppnar gymnasieomvalet – en ny chans att synliggöra yrkesprogrammen

Av på 12 april, 2021

Inställda gymnasiemässor och öppet hus har lett till att fler elever är osäkra i sina gymnasieval. Det riskerar bland annat att drabba valen till yrkesprogrammen. I april-maj är det omval till gymnasiet då niondeklassare runt om i landet har chansen att ändra det preliminära gymnasieval som gjordes i februari.

Gymnasievalet är inte helt lätt och pandemin har gjort det ännu svårare. Ofta väger upplevelsen och den information eleverna får i samband med gymnasiemässor och öppet hus tungt.

Enligt arbetsgivar- och branchorganisationen Teknikföretagen riskerar bland annat antalet ansökningar till yrkesprogram, exempelvis det industritekniska programmet, att påverkas negativt när kontakten med yrkeslärare och besök i skolans lokaler ställts in. Därför genomför nu Teknikföretagen kommunikationsinsatser i samband med årets omvalsperiod. 

– Vi vill finnas med under hela processen och underlätta för eleverna som måste göra mycket research på egen hand. Därför deltar vi på den digitala omvalsmässan den 15 april och lanserar en omvalskampanj för att synliggöra det industritekniska programmet som är ett relativt okänt program, säger Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen.

Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för svensk industri och enligt Teknikföretagen är antalet sökande till det industritekniska programmet för få. Många tror att dörren till vidare studier är stängd om man väljer ett yrkesprogram.

– De flesta unga vet att ett yrkesprogram är en smart väg till ett första jobb och att man även har rätt till högskolebehörighet. Men jag tror att föräldrarna behöver höra det, säger Elin Östblom.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Teknikföretagen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in