Nu ställer vården nya krav: Undvik rökning och alkohol före och efter operation

Av på 9 maj, 2019

Både rökning och alkoholbruk bör undvikas i samband med planerade operationer. Nu ställer vården nya krav på patienter som ska opereras. Sedan 2014 finns en rutin om rökfrihet inför operation. Nu kompletteras den med alkoholfri operation.

Vi kan förebygga ett stort antal komplikationer genom ett rök- och alkoholstopp 4-8 veckor före och efter operationen. Försämrad sårläkning, ökad infektionsrisk, risk för hjärt-, kärl- och lungkomplikationer och blödningar är exempel på komplikationer som kan undvikas.

Det förklarar Anna Ståhl som tillsammans med Kerstin Angergård arbetar som verksamhetsutvecklare i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. De har arbetat med att införa en riktlinje i vården i Region Örebro län som rekommenderar patienter som ska opereras att avstå från alkohol och rökning både före och efter operation.

Råd och stöd till alla patienter
Nu får alla patienter som röker och dricker alkohol stöd i form av information och rådgivning av Hälso- och sjukvården innan de ska opereras. Även en tid efter operationen bör man avstå från rökning och alkohol för att undvika komplikationer. Även här är rådet 4-8 veckor.

– Vi hoppas att man kan se operationen som ett gyllene tillfälle att förändra sina levnadsvanor även när komplikationsrisken avtagit. Det ökar ju möjligheten till ett långt liv med god hälsa även i framtiden, menar Kerstin Angergård.

Införandet av rekommendationerna om alkoholfri operation håller nu även på att införas i så gott som hela Sverige.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in