Nu startar internationella barncancermånaden

Av på 1 september, 2018
Barn som kämpar mot cancer behöver supportrar, när Axel blev sjuk som nioåring fann han en supporter i sjuksköterskan Stefan. Fotograf: Cecilia Billgren

Barn som kämpar mot cancer behöver supportrar. September är den internationella barncancermånaden, då kraftsamlar Barncancerfonden för att uppmärksamma alla barn som drabbats av cancer – och för att bli fler supportrar som kämpar vid deras sida.

Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Då blir familj, vårdpersonal och kanske favoritgosedjuret ett viktigt stöd – för barn som kämpar mot cancer behöver supportrar. För Axel, som fick cancer som nioåring, blev sjuksköterskan Stefan en otrolig kompis under den tuffa cancerbehandlingen.

– Stefan pratade om fotboll med mig, så att jag inte tänkte så mycket på att jag var sjuk, säger Axel.

September är lika med barncancermånaden

Vem som helst kan bli supporter i kampen mot barncancer. Under september, som är den internationella barncancermånaden, kraftsamlar därför Barncancerfonden med aktiviteter. Bland annat arrangeras idrottseventen Walk of Hope och Run of Hope till förmån för Barncancerfonden. Och i hundratals butiker pågår kampanjen ”Ge 10 kr” där kunder kan runda upp sitt köp med 10 kronor som går till Barncancerfondens arbete med att finansiera forskning och ge stöd till barn och familjer som drabbats.

Tack vare forskningen överlever idag i snitt 80 procent av de barn i Sverige som drabbas av cancer. För att nå vår vision att utrota barncancer måste vi bli fler supportrar som tillsammans hjälps åt i kampen. Under barncancermånaden hoppas vi få med oss ännu fler som på olika sätt vill bidra till vårt arbete, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Barncancermånaden avslutas storslaget med Barncancergalan – det svenska humorpriset, som direktsänds på Kanal 5 från Berns i Stockholm. Under ledning av Carina Berg varvas utmärkelser till Sveriges humorelit med inslag från drabbade familjers verklighet.


Det händer under barncancermånaden

Walk of Hope:
Vem som helst kan arrangera en promenad, eller anmäla sig till en. Årets mål är att samla in 1,2 miljoner kronor.
När: 25 augusti – 30 september
Var: Över hela Sverige, se walkofhope.se

Run of Hope:
Ett löparevent som arrangeras på flera orter och är fritt för vem som helst att anordna eller delta i. Förra året sprang 12 000 löpare.
När: 8 september
Var: Över hela Sverige, se runofhope.se

Ge 10 kr: I hundratals butiker och på caféer kan du som kund lägga till en tia på ditt köp. Pengarna går till Barncancerfondens fortsatta arbete.
När: Under hela september
Var: Över hela Sverige, se barncancerfonden.se/ge10kr

Barncancergalan – det svenska humorpriset:
Humorgalan sänds direkt på Kanal 5 från Berns i Stockholm. Leder galan gör Carina Berg.
När: 1 oktober kl 20
Var: Kanal 5

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in