Ny app gör det enklare att välja kläder efter väder

By on 30 oktober, 2017

Att välja kläder efter en titt på termometern kan vara svårt för personer med kognitiv funktionsnedsättning. Nu kan Figuren hjälpa den som är osäker, tack vare en ny app från Myndigheten för delaktighet.

Figuren står i ständig kontakt med SMHI och är alltid klädd efter väderprognosen för de kommande åtta timmarna. 15 olika uppsättningar kläder ska täcka in ett intervall med utetemperaturer på mellan -40 och +40 grader. Väntas värmebölja visar den tecknade personen upp sig i kortbyxor, t-tröja och sandaler. Vid vinterkyla är Figuren klädd i mössa, halsduk, täckjacka, täckbyxor, tjocka vantar, varma strumpor och kängor.

Idén kommer från en ung kvinna som var med i en inspirationsfilm om välfärdsteknik som ligger på vår webb. På hennes önskelista stod, förutom att få ett jobb och att kunna göra bankärenden själv, en app som kunde hjälpa henne att välja lagom varma kläder på morgonen. Något sådant fanns inte – förrän nu, säger Monica Rydén på avdelningen kunskap och riktlinjer vid Myndigheten för delaktighet.

Den unga kvinnan på filmen är långtifrån ensam. En stor del av befolkningen har en kognitiv funktionsnedsättning som gör det svårt att planera, koncentrera sig, skapa rutiner, lösa problem och tänka abstrakt – förmågor som kommer till användning i valet av kläder för dagen. Bakomliggande orsaker kan vara exempelvis utvecklingsstörning, psykisk ohälsa, förvärvade hjärnskador och demenssjukdomar.

Figuren väljer mellan 15 olika uppsättningar kläder, beroende på vilken väderlek SMHI förutspår för de kommande timmarna.

Appen Kläder efter väder har skapats som en del i Myndigheten för delaktighets regeringsuppdrag att ta fram och sprida information till kommuner och andra aktörer om digital teknik. Målet är att tekniken ska ge stöd för ökad trygghet, delaktighet och självbestämmande för personer med kognitiv funktionsnedsättning.

Vi gjorde först en prototyp som vi lät ett antal fokusgrupper i en daglig verksamhet testa. Många var väldigt positiva, och sedan dess har vi gjort en rad förbättringar. Jag tror absolut att den här appen kan bidra till ett mer självständigt liv för många personer, säger Monica Rydén.

Användaren kan lägga till bilder på sig själv i olika kläder

  • Appen Kläder efter väder kan laddas ner gratis och hittas där appar finns.
  • Appen är licensierad så att vem som helst får vidareutveckla den.
  • Användaren kan lägga till bilder på sig själv i olika kläder under respektive väderlek, som komplement till bilderna av Figuren.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login