Ny app räddning vid sjukdom på resan.

Av på 21 mars, 2013

Gothia Fortbildning har tidigare gett ut Handbok i resemedicin som ger lättöverskådlig kunskap om olycksfall, sjukdomar och medicinska tillstånd. Nu släpps även den tillhörande appen Resemedicin.

Appen beskriver ett hundratal skador, sjukdomar och tillstånd som man kan drabbas av såväl i sommarstugan som på Sydpolen. För varje åkomma beskrivs symtom, orsak och behandling. Även mer avancerad sjukvård beskrivs, för den som har långt till närmaste vårdinrättning och har sådan utrustning med sig. Appen är en oumbärlig följeslagare på resor och expeditioner där tillgången till sjukvård är begränsad.

”Det är viktigt att känna till när man verkligen måste avbryta sin resa för att söka vård eller när man själv kan lösa problemet”, säger Rickard Ånell, författare till Handbok i resemedicin. Han poängterar också att den som är först på en olycksplats kan göra en väldigt viktig insats, bara man vet hur man ska agera.

Om man blir sjuk kan man enkelt slå upp vad man kan göra själv och när man behöver mer avancerad vård. Appen Resemedicin kräver ingen uppkoppling.

Boken och appen riktar sig både till personer som reser i tjänsten, t.ex. hjälporganisationer, UD, säkerhetsföretag, journalister, militären, och till privatpersoner som reser mycket och äventyrligt.

Appen finns att ladda ner till en kostnad av 99 kr på App Store (för iPhone) och Play Butik (för Android).

Rickard Ånell är läkare och specialist i ortopedi och flyg- och dykmedicin. Han är också major i försvarsmakten och ansvarig för traumautbildningen vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping. Han har varit i Afghanistan, Bosnien och olika delar av Afrika som soldat och läkare, och har deltagit i Svenska Polarforskningsinstitutets expeditioner till exempel på Nordpolen och i Kamchatka. Han har tidigare arbetat som akutläkare och kirurg.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in