Ny bok skildrar den svenska sjukvårdens förfall.

Av på 11 april, 2013

Om fyra veckor släpps boken “Hjälp oss! – en antologi om den svenska vårdens förfall”. För första gången samlar sig vårdpersonal, patienter och anhöriga för att skildra den bistra verklighet som många idag upplever inom vård- och omsorg. Från Kiruna i norr till Malmö i söder ger boken en samlad bild av den svenska sjukvården och dess förfall.

– Det var inte alls självklart att boken skulle bli av. Att beskriva den komplexa situationen inom hela den svenska vården föreföll sig näst intill omöjligt. Inte ens förlagen som vi vände oss till trodde på att befolkningen var redo att ta in vårat budskap, säger Arvin Yarollahi, redaktör, medförfattare och ansvarig utgivare.

I egenskap av läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset gick Arvin Yarollahi ut i media och kritiserade politikerna i regionen under omvalet i Västra Götaland 2011. “Patientsäkerheten var hotad”, menade han och påtalade brister i verksamheten, samt kritiserade planerade besparingsåtgärder och ogenomtänkta vårdreformer.

– Vi gick ut på gator och torg för att visa vårt missnöje, men inget hände. Allt flöt på som vanligt i vården. Jag bestämde mig därför att föreviga problemen i skrift, säger Arvin Yarollahi.

I tolv berättelser tas läsaren med på en resa från Kiruna i norr till Malmö i söder. Vi får bland annat läsa om Kenneth Challis skildring av vad som föranledde hans avgång efter flera år som överläkare och senare verksamhetschef på Kvinnokliniken i Sundsvall.

Fortsatt skildrar antologin bland annat nedmonteringen av sjukhuset i Kiruna, Lapplandsupprorets framfart, den katastrofala sammanslagningen av storsjukhusen i Malmö och Lund, löneuppropet bland landets sjuksköterskor, konsekvenserna av utförsäkringarna i sjukförskringen, Socialstyrelsen oförmåga att öva tillsyn, situationen för anställda inom omsorgen i Göteborg, samt den bristfälliga bröstcancervården i Uppsala.

– Det är omöjligt att i en enda bok täcka allt som inte står rätt till i den svenska vården. Men jag tycker vi har gjort ett gott försök. Om jag ska sammanfatta problemen så är det enorma resursslöseriet och likgiltigheten bland våra styrande två av de största problemen inom svensk vård- och omsorg, säger Arvin Yarollahi.

Boken finns att köpa från 10 Maj 2013.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in