Ny chans höra Per Zetterlund berätta om ”Pepparn – en kulturell rebell”

By on 28 april, 2022
Bild: LindeKultur

Onsdag 4 maj kl 18:00 föreläser Per Zetterlund med ljud och bild om ”Pepparn – en kulturell rebell” på Hällefors bibliotek, Resta-Rikard Eriksson medverkar under kvällen på dragspel, fri entré med föranmälan senast 2 maj till bibliotek@hellefors.se.

Leif ”Pepparn” Pettersson föddes i Resta utanför Lindesberg år 1953 och dog strax innan han skulle fylla 35 år. Hans farfar Axel lärde honom att spela dragspel redan i 4-årsåldern.

Pepparn utvecklades tidigt till en mycket driven musikant och fick chansen att uppträda i Bosse Larssons TV-program ”Nygammalt” 1972. Det var ett program som hade tre miljoner tittare på fredagskvällarna. Han slog där igenom med dunder och brak, och över en natt blev han en rikskändis. Han turnerade sen med konserter i hela Sverige.

I hans musicerande betydde kraften, rytmen och gunget allt. Han hade också en stark personlig karisma och en härlig galenskap, och var helt fri från sociala konventioner och hämningar. Denne bohem fängslar ännu 33 efter sin död så många människor att berättelserna om honom ofta går för ”utsålda hus”.

Per Zetterlund har forskat, skrivit och föreläst om dragspelaren Leif ”Pepparn” Pettersson. För fyra år sedan genomförde Lindesbergs Hembygdsförening sammanlagt tre berättarkvällar om Pepparn, där Per Zetterlund livfullt berättade om den virtuose dragspelaren och hans liv. 

De tre berättarkvällarna lockade totalt drygt 1.200 personer, varav många hade personliga minnen av Pepparn som dog redan 1988, bara 34 år gammal. Senare har Per Zetterlund och hans kollegor genomfört ett flertal liknande framträdanden runt om i Sverige – och på en Riga-kryssning med Sveriges Dragspelares Riksförbund.

I mars 2019 utkom Per Zetterlund med ”Pepparn 1+2” – en uppgradering av den första boken i större format och med större bilder. Texten har uppdaterats och kompletterats med helt nya berättelser och 62 osedda bilder och nya fakta om dragspelaren ”Pepparn”.

Kultur | Hällefors
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login